AŞIRI SICAK HAVALARA KARŞI TEDBİRLER
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, birçok ilde hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini belirterek, aşırı sıcak havaların insan sağlığına olumsuz etkisine dikkat çekiyor ve alınacak tedbirler konusunda uyarılarda bulunuyor.
“Aşırı Sıcaklar Belirli Yaş Grupları ve Hastalıklar İçin Daha Riskli.”
Sağlık Bakanlığı*, aşırı sıcakların vücut ısısını dengede tutamayacağını ve özellikle de yaş grubu ve sağlık sorunlarına göre risk altında bulunanları şöyle sıralıyor;
- 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar,
- Dört yaşından küçük çocuklar,
- Bakıma ihtiyacı olanlar,
- Hamileler,
- Açık alanda çalışanlar,
- Aşırı kilolular,
- Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar
- Sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler.
“Uyarılar Dikkate Alınmalı!”
Aşırı sıcak havalarda Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tedbirlere uyulması hayati önem taşıyor.
Vatandaşların;
- Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamaları,
- Dışarıda çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız ve hareketsiz kalmaması,
- Dışarıda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysileri tercih etmeleri,
- Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giymeleri, güneş gözlüğü kullanmaları,
- Yeterli su tüketmeleri,
gerekiyor ve bu kurallara azami ölçüde dikkat edilmesine dikkat çekiliyor.
“İşyerinde Risk Faktörleri Gözden Geçirilmeli”
Aşırı sıcak havalar, işyeri faaliyet türüne ve biçimine göre farklı risk faktörlerini barındırıyor. Sıcak havalarda çalışanların karşılaşacağı riskler işyeri koşullarına göre değerlendirilerek gözden geçirilmeli ve alınacak tedbirler hususunda titiz davranılmalıdır.
Öncelikli risk grupları belirlenerek, risk grubunda bulunan çalışanların karşılaşacakları risklere göre alternatif uygulamalar tercih edilmelidir.
Buna göre aşağıdaki sayılan iş sağlığı ve güvenliği bakımından yasal koşullara ve alınması gereken önlemlere azami ölçüde uyulmalıdır.
- 18 yaş altı çocuk ve genç işçilerin aşırı sıcak ortamda çalıştırılması yasaktır. 18 yaş altı işçi ve stajyer öğrencilerin sıcak ortam riskine maruz kalmayacağı işlerde ve ortamlarda çalıştırılmasına dikkat edilmelidir.
- İşveren; gebe, yeni doğum yapmış ve emziren çalışanların yaptığı işin niteliği göz önünde bulundurularak çalıştığı yerlerin sıcaklığının ve basıncının sağlık ve güvenlik riski yaratmayacak düzeyde olmasını sağlanmak zorundadır.
- Sağlık Bakanlığı’nın aşırı sıcaklar konusunda yayınladığı tedbirler listesine* uyulmalı, tüm çalışanlar bu tedbirler konusunda bilgilendirilmelidir.
- Risk değerlemesinde sıcak ortamda çalışma kural ve tedbirleri eyleme geçirilmeli, gerekli kişisel koruyucu donanımlar temin edilerek bu donanımların kullanılması sağlanmalıdır.
- İşyeri hekimleri tarafından risk altında bulunan çalışan gruplarına yönelik mümkünse alternatif çalışma koşulları ve esnek çalışma imkanları (uzaktan çalışma, idari izin, telafi çalışması…) sunulmalı; işyeri hekimi öneri ve tedbirlerine göre işlem yapılmalıdır.
* Aşırı Sıcaklarla ilgili 2007/52 sayılı Sağlık Bakanlığı Genelgesi, https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/ced/asiri-sicaklarda-alinmasi-gereken-onlemler.html