İŞGÜCÜ PİYASASINDA REKABET SEMPOZYUMU: REKABET KURUMU VE BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİYLE
Rekabet yasağı uygulaması ya da çalışan ayartmama anlaşmaları gibi yöntemlerle işgücü haklarının sınırlaması ve işgücü piyasaların da rekabetin engellenmesi, özellikle son birkaç yılda tüm dünyada rekabet otoritelerinin dikkatini çekmektedir. İşgücü piyasalarına yönelik rekabet politikası tasarımında, yoğun devlet regülasyonlarının varlığı ve bu piyasalara yönelik müdahalelerin çıktı piyasalarına doğrudan etkide bulunması nedeniyle konu büyük hassasiyet içermektedir.
Bu nedenle Boğaziçi Üniversitesi ve Rekabet Kurumu işbirliğinde 07 Mayıs 2024 tarihinde, Boğaziçi Üniversitesi Kampüsünde düzenlenecek İşgücü Piyasasında Rekabet Sempozyumunda 3 ayrı panelde “İşgücü Piyasalarında Rekabet” konusu ele alındı. Düzenlenen etkinlikte konunun uzmanı çok sayıda hukukçu ve iktisatçı akademisyen, işveren ve işçi temsilcisinin katılımı gözlendi.
Sempozyumda programında, ”İşgücü Piyasalarında Rekabet Hukuku Sorunları Tebliğ Sunumu”, ”İşgücü Piyasalarında Rekabet Hukuku Sorunları”, ” İşveren – Çalışan Arasındaki Rekabet Etmeme Yasakları” ve ”İş Dünyasının Geleceği” başlıkları yer aldı.
Sempozyuma katılım sağlayan ekibimiz, yakın dönemin önemli bir tartışma konusu olan emek hareketliliğini engelleyen çalışan ayartmama sözleşmelerinin çok tartışılacağını, bir yandan emeğin mesleki eğitim hakkı diğer yandan çalışma özgürlüğü-emek hareketliliği ilkesini konuştuğumuz bugünlere bakıldığında bu tartışmaların ve yeni yasal düzenlemelerin gündemde daha fazla yer edineceğini gözlemledi.