DUYURU 2023/ 74
İŞKOLLARI YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
12.05.2023 tarih ve 32188 sayılı Resmi Gazetede İŞKOLLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK yayımlanmış ve özellikle sendika yetki süreçlerini ilgilendiren düzenlemeler yapılmıştır.
Bu düzenlemelere ilişkin detaylar aşağıda başlıklar halinde sunulmuştur.
a. İşyerinin Girdiği İşkolunun Belirlenmesi
Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre bir işyerinin girdiği işkolunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca;
• Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan işyeri tescil bilgileri,
• Vergi levhası, ticaret sicil gazetesi kaydı, meslek kuruluşlarında bulunan bilgiler,
göz önünde bulundurularak belirlenecektir.
Mevcut durumda işyerinin SGK numarasında bulunan ve NACE ekonomik sınıflandırmasına göre belirlenen sınıflandırmaya göre işyerinin girdiği işkolu tanımlanmaktadır. Değişiklik öncesi işkoluna itirazda bulunulması durumunda Bakanlık İş Müfettişleri işyerinin girdiği işkoluna ilişkin yerinde bir incele yapıyor ve karar veriyordu. İşkolu tespit kararı Resmî Gazete ’de yayımlanıyor yayımı takiben bir ay içinde itiraz edilmezse kesinleşiyor, itiraz olursa yargı süreci sonrası kesinleşiyordu. İşin niteliğine göre teknik altyapıya sahip iş müfettişleri de sürece dahil oluyordu.
İşkolu tespit talebinin iş müfettişlerince incelenmesi özel olarak düzenlenmemişti ancak iş müfettişlerinin işyerinde denetim yapma yetki ve yeterliliğine sahip olması ile ilgili olarak Bakanlığın kendi iç süreçlerince belirleniyordu.
Mevcut değişiklik ile işkolunun anlaşmazlık halinde Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından belgeler üzerinden yapılacağı gerekirse toplantı ya da yerinde inceleme yapılabileceği belirtilmektedir.
b. İşkolu Tespiti
İşkolu tespiti başvurularına ilişkin uygulamada açıklık getirilen düzenleme, hangi kişi/kurum/kuruş başvurusunun alınacağına yöneliktir. Bu hususta işveren, işveren sendikası veya işçi sendikasının başvurusu üzerine bir işyerinin girdiği işkolunun tespiti yapılacağı düzenlenmiştir.
İşkolu tespitinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütüleceği uygulamada yerleşik bir düzenlemeyken, yeni düzenlemeyle Çalışma Genel Müdürlüğü görev alanına atıf yapılmıştır. Buna göre Çalışma Genel Müdürlüğü işkolu tespiti için ihtiyaç duyduğu bilgi ve belgeleri işverenden veya ilgili kurumlardan isteyebilecek, ilgilileri toplantıya çağırabilecek ve yerinde inceleme yapabilecektir. Çalışma Genel Müdürlüğü, inceleme sonucunda hazırlanan tespit raporunda yer alan değerlendirmeler doğrultusunda işyerinin hangi işkoluna girdiğini tespit edecektir.
Özetle 12.05.2023 tarihinde İşkolları Yönetmeliğine eklenen 4/A maddesi, işkolu değişikliğine ilişkin inceleme yetkisinin İş Teftiş Kurulu’ndan alınıp Genel Müdürlük yetkisine verilmesini düzenlemektedir. İşkolu değişikliğinin geçerli olacağı dönem ve davalarda bekletici neden sayılmaması hususları değişmemiştir.
c. İşkolları Listesinde Yapılan Düzenleme
• İşkolları Listesinde yer alan 12 numaralı Metal işkolu tablosuna 29.31 satırından sonra gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.
• Aynı Yönetmeliğe EK-l’ inin 20 numaralı Genel İşler işkolu tablosunun birinci satırında yer alan “Belediye hizmetleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “(belediyelerin şirketleri, bağlı kuruluşları, müessese ve işletmeleri ile bunların birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin diğer işkollarında faaliyet gösteren işyerleri hariç)” ibaresi eklenmiş ve aynı tabloya 37.00 satırından önce gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.
(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)