SİRKÜLER 2023/55
MALİ TATİLİN İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK BİLDİRİMLERİNE ETKİLERİ
Mali meslek mensupları (serbest muhasebeciler veya mali müşavirler) ile benzeri işlerde çalışanların, kamu yükümlülüklerini yerine getirirken dinlenme ihtiyacından mahrum kalmamaları amacıyla mali tatil uygulaması başlatılmıştır.
2007 yılından itibaren uygulanmaya başlayan mali tatil, her yılın 1 Temmuz ile 20 Temmuz tarihleri arasında uygulanmaktadır. Ancak Haziran ayının son gününün tatil gününe denk geldiği yıllarda mali tatil, Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlamaktadır.
2023 yılında 30 Haziran gününün Kurban Bayramı’na denk gelmesi sebebiyle mali tatil Temmuz ayının ilk iş günü olan 3 Temmuz tarihini takip eden 4 Temmuz tarihinde başlayacaktır.
Vergi mevzuatından kaynaklanan bildirim ve ödeme yükümlülüklerinin yanı sıra 4857 Sayılı İş Kanunu, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunundan kaynaklanan bildirim ve ödeme yükümlülüklerinin son gününün bu sürelere rastlaması halinde (iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri hariç), bildirim ve ödeme yükümlülükleri 5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun esaslarına göre ertelenmektedir.
Mali tatil uygulamasına göre;
• Son günü malî tatile rastlayan süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün ertelenmekte,
• Malî tatilin sona erdiği günü izleyen 5 gün içinde biten kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 5. günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılmaktadır.
(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)