SİRKÜLER 2023/42
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YAPILANDIRILMASI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve diğer kamu kurumlarına olan alacakların yapılandırılmasına ilişkin 7440 Sayılı Kanun Resmi Gazetede1 yayımlanmıştır.
7440 Sayılı Kanun kapsamındaki Sosyal Güvenlik Kurumuna olan;
• 2022 Aralık ayı ve öncesi döneme ait 5510/4-a, 4-b ve 4-c bendi kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları, isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları,
• 31/12/2022 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları,
• 31/12/2022 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup ilgili kanunları uyarınca uygulanan idari para cezaları ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları,
• İlgili kanunları gereğince takip edilen 2022 yılı Aralık ayı ve önceki aylara ilişkin damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme zammı alacakları yapılandırma kapsamına alınmıştır.
1- Başvuru Süresi ve Şekli
Kapsamda olan SGK borçlarını yapılandırmak isteyenlerin 31/5/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru yöntemleri yakın zamanda yayınlanacak SGK genelgesiyle açıklanacak olup önceki yıllarda olduğu gibi işveren borçlarının elektronik başvuru yöntemine açık olacağı beklenmektedir.
2- Yapılandırma Kapsamına Giren Borçların Hesaplanma Şekli
Yapılandırma kapsamına giren;
• 2022/12 ve önceki dönemlere ait sigorta primi ve işsizlik sigortası prim borç asıllarına,
• 31/12/2022 ve önceki tarihlerde işlenen fiillere ilişkin olup 12/3/2023 tarihinden önce kesinleşmiş/tebliğ edilmiş idari para cezası borçlarının borç aslının %50’sine, kanun yayımlandığı 12/3/2023 tarihine kadar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları uygulanmak suretiyle yapılandırma kapsamında ödenecek toplam borç hesaplanacaktır. Dolayısıyla 7440 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırılan idari para cezası borçlarının ana para tutarının da % 50’si terkin edilecektir.
3- Yapılandırma Kapsamına Giren Borçların Ödenme Şekli
Yapılandırma başvurusunda ödeme türü peşin veya taksit olarak seçilebilecektir. Başvuru sırasında on iki, on sekiz, yirmi dört, otuz altı veya kırk sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri tercih edilebilir, tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz.
Hesaplanan tutarların taksitle yapılacak ödemelerinde uygulanacak katsayılar şöyledir,
1) On iki eşit taksit için (1,09),
2) On sekiz eşit taksit için (1,135),
3) Yirmi dört eşit taksit için (1,18),
4) Otuz altı eşit taksit için (1,27),
5) Kırk sekiz eşit taksit için (1,36).
Yapılandırma başvurusunu takiben ilk taksit ödemesi 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) yapılacaktır. Diğer taksitler bu tarihi takip eden aylık dönemler hâlinde ödenecektir.
Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde (30/6/2023 tarihine kadar) peşin olarak ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmayacak ve fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak gecikme faizinin %90’ının tahsilinden vazgeçilecektir.
Bu bakımdan mümkün olduğu takdirde yapılandırma kapsamındaki borçların ödenme şeklinde peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
4- Taksitlerin Ödenmesi Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar
Yapılandırma kapsamında ödenmesi gereken birinci ve ikinci taksitlerin ödeme sürelerinde ve tam ödenmesi esastır. Birinci ve ikinci taksitlerin ödeme sürelerinde ve tam ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden; bir takvim yılında üç veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla yapılandırma hakkı devam edecektir.
Ayrıca taksitli ödeme seçeneği tercih edilmiş olması ve birinciyle ikinci taksitin ödeme sürelerinde ve tam ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden süresinde ödenmeyen veya eksik ödenenlerin son taksiti izleyen ayın sonuna kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi hâlinde yapılandırma hakkı devam edecektir.
İlk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gereken tutarların süresinde ödenmesi ve kalan taksitlerin tamamının ilk taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmaz.
Birinci ve ikinci taksitlerin ödeme sürelerinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında üçten fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde yapılandırma hakkı kaybedilecektir.
5- Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar
5510 sayılı Kanun kapsamından çıkarılan iş yerlerine ilişkin olup iş yerine ait borcun tamamının ödeme süresi 31/12/2020 veya önceki bir tarihe ilişkin olduğu hâlde ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası asılları toplamı 500 Türk lirasını aşmayan alacaklar ile tutarına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’ilerinin ve aslı ödenmiş olan fer’i alacaklardan tutarı 10.000 Türk lirasını aşmayanların tahsilinden vazgeçilir.
SGK alacağının 12.03.2023 tarihinde kadar ödenmiş fakat fer’ilerinin ödenmemiş olduğu durumlarda, aslı ödenmiş fer’i alacağın %40’ının yapılandırma usulüne göre ödenmesi hâlinde kalan %60’ının tahsilinden vazgeçilecektir.
6- Genel Sağlık Sigortalılarına İlişkin Düzenlemeler
5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan 31/7/2023 tarihine kadar gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecektir.
2022 yılı Aralık ayı ve önceki aylara ilişkin olup 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan genel sağlık sigortası prim borçlarının 31/8/2023 tarihine kadar ödenmesi hâlinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir. (Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)