DUYURU 2023/41
KISA ÇALIŞMA UYGULANAN İŞYERLERİNDE İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMININ UYGULANAMAYACAĞI HAKKINDA
Kısa çalışma başvurusunda bulunacak işyerlerinin, tüm Türkiye genelindeki işbaşı eğitim programlarının durumunu kontrol etmeleri Aktif İşgücü Hizmetleri mevzuatı hükümleri gereğince oldukça önemlidir.
Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 36/6. maddesinde “Kısa çalışma ve ücret garanti fonu uygulamasından yararlanan işyerleri, bu uygulamalardan yararlandıkları dönemde hiçbir şekilde işbaşı eğitim programından yararlanamazlar.” hükmü yer almaktadır.
Buna göre kısa çalışma uygulamasından yararlanan işyerlerinin aynı dönemde işbaşı eğitim programından yararlanması mümkün değildir.
Aktif İşgücü Hizmetleri Genelgesi’nde ilave olarak, işyerine ait vergi numarası/vergi kimlik numarasına bağlı tüm Türkiye’deki işyerlerinde devam etmekte olan işbaşı eğitim programı bulunuyorsa Kısa Çalışma
Ödeneğine hak kazanılması halinde ilgili program kapsamında yapılan ödemelerin yasal faiziyle birlikte tahsil edileceği belirtilmiştir.
Genelge hükümlerine göre verilen örnek uygulama şöyledir;
ÖRNEK 1: 789789789789 vergi numarası altında Ankara’da 5 farklı SGK işyeri sicil numarası üzerinden, İzmir’de 3 farklı SGK işyeri sicil numarası üzerinden ve Artvin’de ise 2 farklı SGK işyeri sicil numarası üzerinden faaliyette bulunan işverenin İzmir’deki işyerlerinden birisinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması amacıyla 1.4.2022 tarihinde başvuru yapılmış olması durumunda bu tarih ve sonrası dönem için hiçbir işyeri programdan yararlanamayacaktır.
Buna göre OHAL bölgesi illerinde yapılan kısa çalışmaları, aynı vergi numarası altındaki diğer illerdeki işbaşı eğitim programlarını etkileyecektir.
Eğer kısa çalışma yapıldığı dönemde işbaşı eğitim programının devam ettiği tespit edilirse, Yönetmeliğin 47/8. maddesinde düzenlendiği üzere işbaşı eğitim programı sonlandırılacak ve yararlanma şartının kaybedildiği tarihten sonra yapılan tüm ödemeler, ödeme tarihinden itibaren işletilecek yasal faizi ile yasaklılık uygulanmaksızın işverenden tahsil edilecektir.
Aktif İşgücü Hizmetleri genelgesinde konuya ilişkin verilen örnek aşağıdaki gibidir.
ÖRNEK 2: İşverenin 456456456456 vergi numarası altında 963963963963 SGK işyeri sicil numarası ile Edirne’de ve 852852852852 SGK işyeri sicil numarası ile Tekirdağ’da faaliyette bulunan iki ayrı işyeri bulunmaktadır.
Bu işyerlerinden 963963963963 SGK işyeri sicil numarasıyla Edirne’de faaliyette bulunmakta olan işyeri ile 1.6.2022-15.10.2022 tarihleri arasında program düzenlenmiştir.
İl müdürlüğü tarafından daha sonra yapılan kontrollerde işverenin 1.10.2022 tarihinden sonra 852852852852 SGK işyeri sicil numarası ile Tekirdağ’da faaliyette bulunan işyeri için kısa çalışma uygulamasından yararlanmaya başladığı tespit edilmiştir.
Bu durumda aynı vergi numarası altında yer alan işyerlerinden herhangi birisi için kısa çalışma uygulamasından yararlanan işveren ile program düzenlenemeyeceği için 1.10.2022 tarihinden itibaren programın sonlandırılacak olması sebebiyle bu tarihten sonra sözleşme kapsamında yapılan tüm ödemeler ödeme tarihinden itibaren işletilecek yasal ile faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecek ancak yasaklılık işlemi uygulanmayacaktır.(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)