DUYURU 2023/40
KISA ÇALIŞMA BAŞVURUSU
Bölgesel kriz kaynaklı kısa çalışma başvuru ekranı elektronik sistem üzerinden bugün itibariyle açılmıştır.
Bilindiği üzere depremden etkilenen illerde bölgesel kriz gerekçesiyle kısa çalışma yapılabileceği 125 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında açıklanmıştır. Başvuruların hangi illerde ne şekilde uygulanacağına dair resmi bir iç yazı veya talimat bulunmamakta olup başvuru ekranındaki bilgiler esas alınarak kısa çalışma başvurusunun ne şekilde yapılacağı duyurumuzda açıklanmıştır.
1. BÖLGESEL KRİZ GEREKÇELİ BAŞVURU EKRANI
Bölgesel kriz gerekçeli kısa çalışma başvurusu elektronik sistem üzerinden yapılacaktır.
Başvuru ekranına https://www.turkiye.gov.tr/iskur-kisa-calisma-odenegi-basvurusu adresinden erişilmektedir.
Bölgesel kriz gerekçeli kısa çalışma ekranı OHAL bölgesinde kayıtlı işyerleri için görüntülenmekte olup OHAL bölgesi dışında kalan işyerleri için bölgesel kriz seçenekli başvuru ekranı açık değildir.
Deprem bölgesinde kayıtlı bir işyeri için başvuru ekranı aşağıdaki gibidir.
İşyerine uygun kısa çalışma bilgileri seçildikten sonra, İŞKUR tarafından resmi bir açıklama yapılmamış olmakla birlikte kısa çalışma başlangıç ve bitiş tarihinin OHAL süresine uygun olarak (08.02.2023-08.05.2023) olarak üç ayı geçmemek üzere seçilebilecektir.
Kısa çalışma başvurusunda işçilerin prim şartlarını sağlayıp sağlamadığının kontrol edilmesine gerek bulunmamaktadır. Kısa çalışma ödeneği alabilmek için gerekli hak sahipliğini kazanmayan işçiler için nakdi ücret desteği verilmesi mümkün olup, bu kapsamdaki işçilerin de kısa çalışma işçi listesine eklenmesi gerekmektedir. İŞKUR, işçi listesine göre kısa çalışma ödeneğinden faydalanacak ve faydalanmayıp nakdi ücret desteği alacak işçileri belirleyerek ödeme yapacaktır. Nakdi ücret desteği kapsamında olan işçiler için kısa çalışma başvurusundan ayrıca bir başvuru yöntemi olmayacaktır.
Emekli çalışanlar kısa çalışma ödeneğinden ve nakdi ücret desteğinden faydalanmayacağından işçi listesine dahil edilmelerine gerek bulunmamaktadır.
Kısa çalışma başvurusunda kullanılacak işçi listesi, İŞKUR tarafından hazırlanan liste olmalıdır. Duyurumuzun ekinde örneği verilmiş olup farklı bir formatta yüklenen liste İŞKUR tarafından dikkate alınmayacaktır.
Başvuru esnasında eklenecek bilgi ve belgeler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenen il ve ilçelere göre değişim göstermektedir. Aşağıda sunulan ikinci başlıkta düzenlenen esaslara göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
1. KISA ÇALIŞMA BAŞVURUSUNUN BELİRLENEN İL VE İLÇELERE GÖRE DURUMU
Bu başlıkta OHAL bölgesinden alınacak başvuruların 3 farklı duruma göre düzenlenmiş olup il,
ilçeler ve hasar durumuna göre özet bilgiler duyurumuzun ekinde verilmiştir.
1.1.ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TARAFINDAN BELİRLENMİŞ İL VE İLÇELER İÇİN BAŞVURU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenmiş olan Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman illeri ile Gaziantep iline bağlı Araban, İslahiye, Nurdağı ilçeleri, Malatya iline bağlı Akçadağ, Doğanşehir, Yeşilyurt ilçeleri ve Kilis iline bağlı Polateli ilçesinde bulunan işyerlerinin başvurularına istinaden, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca gerçekleştirilecek uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin ödeme yapılacaktır. Ancak uygunluk tespiti süreci devam edecektir.
Belirlenen il ve ilçelerdeki başvurularda eklenecek belgeler şöyledir,
Zorunlu Belgeler | · İŞKUR tarafından hazırlanan işçi listesi |
Eklenmesi
Önerilen Belgeler (Zorunlu Değil) |
· Hasar tespit raporu (e-devlet veya https://hasartespit.csb.gov.tr/ linkinden de alınabilir)
· Yönetim kurulu kararı ya da işverenliği yetkili kişi/organın kısa çalışma talebine ilişkin belge (Yönetim Kurulu Karar örneği tarafımıza hazırlanmış ve duyurumuz ekinde sunulmuştur. İşverenlik tercihen kısa çalışma talebine uygun bir yazı örneği de hazırlayabilir.) |
1.2.BAKANLIK TARAFINDAN BELİRLENMEYEN OHAL İL VE İLÇELERİNDE OLUP “YIKIK, ACİL YIKILACAK, AĞIR VE ORTA HASARLI OLAN” İŞYERLERİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenen il ve ilçelerde bulunmayan ancak başvurularında “yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı” olduğunu dair tespit belgesini ibraz eden işverenlerin başvuruları, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin ödeme yapılacaktır. Ancak uygunluk tespiti süreci devam edecektir.
Bu kapsamda olan işyerleri için başvuru esnasında gerekli bilgi ve belgeler şöyledir;
Zorunlu Belgeler | · İŞKUR tarafından hazırlanan işçi listesi
· Hasar tespit raporu (e-devlet veya https://hasartespit.csb.gov.tr/ linkinden alınabilir) |
Eklenmesi
Önerilen Belgeler (Zorunlu Değil) |
Yönetim kurulu kararı ya da işverenliği yetkili kişi/organın kısa çalışma
talebine ilişkin belge (Yönetim Kurulu Karar örneği tarafımıza hazırlanmış ve duyurumuz ekinde sunulmuştur. İşverenlik tercihen kısa çalışma talebine uygun bir yazı örneği de hazırlayabilir.) |
2.BAKANLIK TARAFINDAN BELİRLENMEYEN, OHAL BÖLGESİNDE OLUP HASAR TESPİT
RAPORU SUNMAYAN İŞYERLERİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenen il ve ilçeler haricinde kalan ve hasar tespit belgesi ibraz etmeyen işverenlerin kısa çalışma talepleri kapsamındaki ödemeler ise Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca gerçekleştirilecek uygunluk tespitinin sonucuna göre yapılacaktır.
Bu kapsamdaki işyerleri kısa çalışma başvurusunun tamamlanması için işçi listesini eklemek zorunda olup hasar tespit raporu olmaması nedeniyle işyerinin deprem etkilendiğine dair tüm bilgi ve belgeler iş müfettişi tarafından uygunluk tespitinde istenebilecektir.
DANIŞMAN NOTU: Bölgesel kriz gerekçeli kısa çalışma başvurularında yukarıda sayılan üç durum haricindeki işyerlerinin durumu hakkında herhangi bir istisna ya da başvuru yöntemine dair açıklama İŞKUR tarafından yapılmamıştır. Örneğin, merkezi ve/veya işyeri dosyası OHAL bölgesi dışında olup OHAL bölgesinde uzaktan çalışma yapan işçileri bulunan, OHAL bölgesinde faaliyetine tam süreli devam etmekle birlikte işçilerinin işe gelmesi mümkün olmayan (açık çadır bölgesinde yaşamak zorunda kalan) işyeri hakkında süreç belirsizliğini korumaktadır. Herhangi bir gelişme olması halinde ayrıca bilgilendirme sağlanmış olacaktır (Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)