DUYURU 2022/86
AR-GE VE TASARIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİNE DAİR YÖNETMELİKTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
(Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama Ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 24/8/2022 tarihli ve 31934 sayılı Resmi Gazete)
5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun uygulamasına ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla çıkartılan Yönetmelikte 24/8/2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle bazı değişiklikler yapılmıştır.
Yapılan değişikliklerin bir kısmı 5746 sayılı Kanunda 7263 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerin Yönetmeliğe aktarılması, bir kısmı Bakanlık veya Genel Müdürlüklerinin unvan bilgilerinin değiştirilmesine yönelik olduğundan, Yönetmelikte yapılan değişikliklerden esaslı olduğunu değerlendirdiğimiz değişiklikler aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır.
1- Yönetmeliğin “Gelir vergisi stopajı teşviki uygulaması” başlıklı 10. maddesinde yapılan değişiklikle; Ar-Ge/Tasarım personeli ile destek personelinin bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan vergiden, 1/1/2022 tarihinden önceki sürelerde asgari geçim indirimi düşüldükten sonra, 1/1/2022 tarihinden itibaren asgari ücret istisnasına isabet eden vergi düşüldükten sonra kalan vergi tutarının; doktoralı olanlar ile desteklenecek programlardan birinde en az yüksek lisans derecesine sahip olanlar için yüzde doksan beşi, yüksek lisanslı olanlar ile desteklenecek programlardan birinde lisans derecesine sahip olanlar için yüzde doksanı ve diğerleri için yüzde sekseni, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilecektir.
2- Yönetmelik değişikliği öncesinde kapsama giren personelin Ar-Ge, yenilik veya tasarım faaliyetleriyle ilgili çalışmalarının haftalık 45 saati doldurması hâlinde hafta tatili ücreti, sigorta primi işveren hissesi desteğinin hesabında dikkate alınmakta idi.
Haftalık çalışma süresi 45 saatin altında belirlendiği işyerlerinde ise Yönetmelikte yer alan haftalık 45 saati doldurma şartı nedeniyle hafta tatili ücretinin sigorta prim desteğinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı tartışma konusu olmakta, bu durum karşısında kimi işyerleri hafta tatili ücretini destek kapsamında bildirirken, kimi işyerleri destek kapsamına dahil etmemekte idi.
Yönetmeliğin “Sigorta primi desteği uygulaması” başlıklı bölümünde yapılan değişiklikle; “haftalık kırk beş saati” ibaresi “işyerinin haftalık çalışma saatinin tamamını” şeklinde değiştirilerek uygulamada yaşanan tereddüt giderilmiştir.
Böylece, işyerinde haftalık çalışma süresinin 45 saatin altına belirlendiği hallerde de kapsama giren personelin haftalık çalışma süresinin tamamını Ar-Ge yenilik ve tasarım faaliyetlerinde geçirmesi halinde hafta tatili ücretinin sigorta prim desteğinin hesabında dikkate alınması sağlanmıştır.
3- Yükseköğretim kurumlarının matematik, fizik, kimya ve biyoloji lisans programları ile Yükseköğretim Kurulundan alınan görüş üzerine Bakanlıkça belirlenecek diğer programlardan en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden Ar-Ge merkezlerinin, Bakanlıkça karşılanan ücret desteğinden yararlanılabilmesi için;-Matematik, fizik, kimya ve biyoloji lisans programlarından mezun personelin 1/3/2016 ve sonrasında,
-Yükseköğretim Kurulundan alınan görüş üzerine Bakanlıkça belirlenecek diğer programlardan mezun personelin ise 3/2/2021 ve sonrasında,
işe alınması ve ilgili işletmede ilk kez istihdam edilmesi şartı getirilmiştir.
4- 5746 sayılı Kanunun “Uygulama ve denetim esasları” başlıklı 4. maddesinin;
-Birinci fıkrasında Kanun kapsamındaki destek ve teşvik unsurlarından yararlananların bu Kanunda öngörülen şartları taşıdıklarına ilişkin tespitlerin en geç üç yıllık süreler itibarıyla yapılacağına,
– 7263 sayılı Kanunla ilave edilen sekizinci fıkrasında ise bu Kanun kapsamında gerçekleştirilen Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerine ilişkin yerindelik ve uygunluk denetimlerinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı veya Bakanlıkça yetki verilen teknoloji geliştirme bölgeleri yönetici şirketleri tarafından gerçekleştirileceğine, bu kapsamda yapılan denetimlerde nihai karar merciin Bakanlık olduğuna,
yer verilmiştir.
5746 sayılı Kanunda yer alan bu düzenlemelere istinaden Yönetmeliğin “Ar-Ge ve tasarım projelerinin yönetici şirket tarafından denetlenmesi” başlıklı 21. maddesine aşağıda yer alan 21/A maddesi ilave edilmiştir.
MADDE 21/A-
(1) Bakanlık gerek görmesi halinde bu Yönetmelik kapsamında yürütülen Ar-Ge, yenilik ve tasarım projelerinin denetimlerini yapmak üzere en az bir yıl faaliyette bulunan teknoloji geliştirme bölgelerinin yönetici şirketlerini görevlendirebilir.
(2) Yönetici şirket tarafından gerçekleştirilecek faaliyet dönemindeki Ar-Ge veya tasarım merkezlerine ilişkin Ar-Ge veya tasarım projelerinin başvuru denetleme süreçleri, Bakanlıkça belirlenen format kullanılarak 5746 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatı kapsamında gerçekleştirilir.
(3) Yönetici şirket proje başvuru dosyasını herhangi bir eksikliğin olup olmadığı bakımından on iş günü içinde inceler. Başvuru dosyasında eksiklik tespit edilmesi halinde bu eksiklikler işletmeye bildirilir ve bildirim tarihinden itibaren en geç yirmi iş günü içinde işletme tarafından bu eksikliklerin tamamlanmasını ister. Süresi içerisinde eksikliği giderilmeyen Ar-Ge veya tasarım merkezine ait proje başvurusu yönetici şirketin ön inceleme görüşü ile birlikte Bakanlığa bildirilir.
(4) Yönetici şirketin incelemesi sonucunda herhangi bir eksiklik tespit edilmeyen veya yönetici şirketçe yapılan bildirim sonucu işletme tarafından eksiklikleri giderilen Ar-Ge veya tasarım projeleri başvuru dosyası, en geç yirmi iş günü içerisinde yönetici şirketin belirleyeceği Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenir ve Bakanlıkça verilecek nihai karara esas teşkil etmek üzere karara bağlanır.
(5) Ar-Ge veya tasarım merkezi, olumlu ya da olumsuz sonuçlanan Ar-Ge veya tasarım projelerinin başvuru denetleme faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri en geç on iş günü içerisinde Bakanlığın ilgili portalına eksiksiz bir şekilde yüklemelidir.
(6) Ar-Ge veya tasarım merkezi aynı proje için bir defadan fazla yönetici şirket başvurusu yapamaz.
(7) Bakanlık, yönetici şirket tarafından bu Yönetmelik kapsamında gerçekleştirilecek iş ve işlemlerde uygulanacak ücretlendirmeye yönelik tavan fiyat belirleme yetkisine sahiptir.
(8) Bakanlık gerek görmesi halinde bu Yönetmelik kapsamında teknoloji geliştirme bölgelerinin yönetici şirketleri tarafından gerçekleştirilecek Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleriyle ilgili proje denetimlerine yönelik düzenleme yapmaya yetkilidir.
5- Yapılan değişiklikle Yönetmeliğe “Girişim sermayesi uygulamaları” başlıklı aşağıda belirtilen Ek-7. Madde eklenmiştir.
EK MADDE 1- (1) 1/1/2022 tarihinden itibaren verilecek yıllık kurumlar vergisi beyannamesinde 5746 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında yararlanılan indirim tutarı 1.000.000 Türk lirası ve üzerinde olan kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın yüzde ikisi pasifte geçici bir hesaba aktarılır. Bu fıkra kapsamında aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20.000.000 Türk lirası ile sınırlıdır. Bu tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da 4691 sayılı Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan girişimcilere sermaye olarak konulması şarttır. Söz konusu tutarın ilgili yılın sonuna kadar aktarılmaması halinde, bu Kanun kapsamında yıllık beyanname üzerinden indirim konusu yapılan tutarın yüzde yirmisi, ilgili yılda yararlanılan Ar-Ge indirimine konu edilemez. Bu tutar nedeniyle zamanında alınmayan vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilir. Cumhurbaşkanı bu fıkrada yer alan tutar ve oranları birlikte ya da ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye, beş katına kadar artırmaya yetkilidir.”(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)