DUYURU 2022/85
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDEN ÖNCEKİ GÜNÜN TELAFİ ÇALIŞMASINA KONU EDİLMESİ
Ülkemizde ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen 30 Ağustos Zafer Bayramı, 2022 yılında hafta içi Salı gününe rastlamaktadır. 29 Ağustos Pazartesi gününü tatil ilan ederek bayram günüyle birleştirmek isteyen işyerleri için iş mevzuatımızdaki esneklik düzenlemelerinden biri olan telafi çalışması tercih edilebilir yöntemdir. Bu tercihte bulunacak işyerleri için telafi çalışmasının usulleri bu duyurumuza konu edilmiştir.
Telafi çalışması, işin görülmesini engelleyen olayların meydana gelmesi veya ulusal bayram ve genel tatillerden önce/sonra işyerinin tatil edilmesi halinde çalışılmayan sürelerin daha sonra fazla çalışma oluşturmayacak biçimde telafi edilmesine yönelik uygulamadır.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 64. Maddesine göre telafi çalışması; “Zorunlu nedenlerle işin durması ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde” yapılabilmektedir.
Buna göre 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 2022 yılında Salı gününe rastlaması nedeniyle 29 Ağustos 2022 Pazartesi gününü işyerinde tatil etmek isteyen işyerleri için telafi çalışması alternatif olabilecektir.
Telafi çalışması yaptırmak isteyen işverenlerin, bu çalışmanın 4857 sayılı İş Kanunu’nun 64 ‘üncü maddesinde sayılan nedenlerden hangisine dayandığını açık olarak belirtmek hangi tarihte çalışmaya başlanacağını ilgili işçilere bildirmek zorundadır.
Dolayısıyla bu yöntemi tercih eden işverenlerin mutlaka genel bir duyuru yaparak telafi çalışmasını işçilere bildirmesi gerekmektedir.
Çalışılmayan sürelerin telafi edilmesi gereken süre ise iş mevzuatımızda 4 aydır. Bu sürenin aşılması durumunda çalışılmayan süreye ait ücretin geri iadesi mümkün olmayacağından işgücü ve iş planlamasının 4 ay süre dikkate alınarak yapılması oldukça önem arz etmektedir.
Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saatten fazla olamaz. Dolayısıyla telafi çalışması günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak şartıyla günde en çok 3 saat olarak uygulanabilir.
Örneğin, günde 8 saat çalışan bir işçi, günde 3 saat telafi çalışması yapabilecekken; günde 9 saat çalışan işçi günde ancak 2 saat telafi çalışması yapabilecektir.
Telafi çalışması niteliği gereği, çalışmadan ücretinin alınmış olması nedeniyle telafi amacıyla sonradan yapılan çalışmalar için ayrıca ücret ödemesi söz konusu olmayacaktır.
Örneğin; işveren duyurusuyla 1 günlük telafi çalışması ilan edildiğinde işçi o güne ait ücretini alacak, daha sonraki bir tarihte de ücretini aldığı ancak çalışmadığı 1 günlük süreyi günde 3 saati ve günlük 11 saati aşmayacak şekilde çalışarak telafi edecektir.
Telafi çalışmasına ilişkin ücret daha önce ödendiği için, yapılan telafi çalışması için ayrıca ücret hak edişi gündeme gelmeyecektir.
Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamayacağı unutulmamalıdır. Hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinde telafi çalışmasının yaptırılması mümkün olmayacaktır.
Telafi çalışması, fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmamaktadır.(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)