DUYURU 2022/84
İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
İşyeri açarak faaliyette bulunma denetime tabi olmakla birlikte ruhsat alma işlemleri İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.
25.08.2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle bazı iş ve işlemlerle birlikte özellikli faaliyet alanlarında düzenleme yapılmıştır.
Bu düzenlemeler aşağıda başlıklar halinde sınıflandırılmıştır.
Gayrisıhhi Müesseslerin Tali Faaliyet Konuları
Gayrisıhhî müessese, faaliyeti sırasında çevresinde bulunanlara biyolojik, kimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden az veya çok zarar veren veya vermesi muhtemel olan ya da doğal kaynakların kirlenmesine sebep olabilecek müesseselerdir.
Birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerinin hangi tür müessesse kapsamında olup olmadığı yönetmeliğin 10 uncu maddesinde düzenlenmiş olup 25.08.2022 tarihinde gayrisıhhi müesseselerle ilgili ilave hüküm eklenmiştir. İlave düzenlemeye göre gayrisıhhi müesseselerde tali faaliyet konularının, ana faaliyet konusunun sınıfıyla aynı veya alt düzeyde olacak şekilde belirlenecektir.
İşyeri Açılabilmesi İçin Gerekli Mesleki Eğitim ve Yeterlilik
İşyeri açılabilmesi için işyeri sahibinin ya da işyerinde en bir çalışanın belirli mesleki eğitime veya yeterliliğe sahip olması beklenmektedir. Hangi mesleki eğitimlerin işyeri açabilme şartını sağlayacağı yönetmeliğin Ek 2 inci maddesinde düzenlenmiştir.
İlgili maddeye göre iş yeri sahibinin veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanının ustalık belgesine ya da mesleki veya teknik ortaöğretim kurumlarının ilgili alanlarından mezun olduğunu gösterir diplomaya ya da üniversitelerin ilgili lisans ve ön lisans alan ve dalından mezun olduğunu gösterir diplomaya sahip olması gerekir. Bu yeterliliklerle birlikte 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre faaliyet gösteren kurumlardan alınan kurs bitirme belgesi de kabul edilmektedir. Ancak 25.08.2022 tarihli yönetmelik değişikliğiyle 01.01.2022 tarihi ve sonrasında Mesleki Yeterlilik Kurumunca mesleki yeterlilik belgesi verilen meslekler haricinde alınan kurs bitirme belgeleri geçerli sayılacaktır.
Bazı Faaliyet Alanlarındaki Aykırılıkların Giderilmesi İçin Tanınan Sürenin 31.07.2023 Tarihine Ertelenmesi
Yönetmeliğin Ek 6 ıncı maddesinde düzenlendiği üzere;
• Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan “f) Açık ve kapalı alanlarda bulunan oyun, eğlence, su, spor ve macera parkları ile teleferikler” bölümü ile aynı kısma eklenen “O- TAŞINMAZ TİCARETİ” bölümünde belirtilen hükümlere,
• Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan “1- ENERJİ SANAYİİ” bölümü ile aynı bölümün “8- DİĞERLERİ” başlıklı alt bölümündeki hükümlere,
Aykırı olan durumların giderilmesi için verilen süre 1 yıl uzatılarak 31.07.2023 tarihi olarak uzatılmıştır.
Müesseselere Yönelik İlave Şartlar
Yönetmeliğine ekinde düzenlenen faaliyet alanlarına göre işyerinde bulunması gereken bazı şartlar başta güzellik salonları olmak üzere, özel spor tesisleri, kuyum ticareti yapılan işyerleri, enerji sanayi, metalurji ve makine sanayi, kimya sanayi, petrokimya sanayi, gıda maddeleri, içkiler, yemler ve tarımsal ürünler sanayii, atık işleme sanayii, tekstil, maden, kimya için değiştirilmiştir.
Yönetmelik değişikliklerinin tamamına 25.08.2022 tarihli Resmî Gazeteden erişim sağlanabilmektedir.(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)