SİRKÜLER 2022/58
ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİNE DAİR KANUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
(Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 31/8/2022 tarih ve 31939 sayılı Resmî Gazete)
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun uygulanmasına yönelik usul ve esasları düzenlemek amacıyla çıkartılan “Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te” 31/8/2022 tarihli Resmî Gazete’ de yayımlanan Yönetmelik ile yapılan değişiklikler aşağıda açıklanmıştır.
1-Özel güvenlik faaliyetlerinin izni için İçişleri Bakanlığına yapılacak başvurularda, Yönetmeliğin 10. maddesinin üçüncü fıkrasının (h) bendinde belirtilen “h-Kurucu, yönetici ve varsa temsilcilerine ait güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu”, başvuru sırasında istenilen belgeler arasından çıkartılmıştır.
2-Özel güvenlik görevlisi çalışma izni için yapılacak başvurularda, Yönetmeliğin 17. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen “ı- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırma formu”, başvuru sırasında istenilen belgeler arasından çıkartılmıştır.
3- Yönetmeliğin 17. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Silahsız olarak görev yapacak özel güvenlik görevlileri hakkında sadece arşiv araştırması yapılır.” Hükmü yürürlükten kaldırılmıştır.
4-Yönetmeliğin özel güvenlik görevlisi adayları veya özel güvenlik görevlilerinde aranacak sağlık şartlarını düzenleyen 18. maddesi “Özel güvenlik görevlisi adayları veya özel güvenlik görevlilerinde aranacak sağlık şartları, aday sağlık raporu ve durum bildirir sağlık kurulu raporu alınması, bu raporların ayrıntıları ve bu raporlara göre yapılacak iş ve işlemlere ilişkin hususlar, 26/6/2021 tarihli ve 31523 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Özel Güvenlik Görevlileri Sağlık Şartları Yönetmeliği doğrultusunda yerine getirilir.” şeklinde değiştirilmiştir.
5- Alarm izleme merkezi kurma ve işletme için gerekli olan yeterlilik belgesi başvurularında Yönetmeliğin 23. maddesinin (g) bendinde belirtilen “g-Kurucu, yönetici ve varsa temsilcilerine ait güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu”, başvuru sırasında istenilen belgeler arasından çıkartılmıştır.
6- Yönetmeliğin 25. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Kanunun 11 inci maddesi beşinci fıkrasında sayılan” ibaresi “Genel kolluk kuvvetlerinden ve Milli İstihbarat Teşkilatından emekli olanlar ile en az beş yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olan” şeklinde değiştirilmiştir.
Yapılan değişiklikle genel kolluk kuvvetlerinden ve Milli İstihbarat Teşkilatından emekli olanlar ile en az beş yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olan şahıslardan, kendi adına taşıma ruhsatlı silahı olan özel güvenlik görevlileri bu silahlarını özel güvenlik hizmetlerinde kullanabileceklerdir.
7- Değişiklik öncesinde Yönetmeliğin 28. maddesine göre ateşli silahlar için Yönetmeliğin 9 nolu ekinde yer alan “Özel Güvenlik Silah Taşıma/Bulundurma Belgesi” düzenlenmesi zorunlu idi.
Yönetmelik değişikliği ile 28. maddede yer alan “Ek-9’da belirtilen” ibaresi ve Yönetmeliğin 9 nolu eki yürürlükten kaldırılmış, ayrıca Yönetmeliğin 28. maddesine “Özel Güvenlik Silah Taşıma/Bulundurma Belgesinin rengi, şekli, muhtevası, basımı, dağıtımı ve hizmet bedeli Bakanlıkça belirlenir.” şeklinde yeni bir fıkra ilave edilmiştir.
8- Özel güvenlik eğitim izni için Bakanlığa yapılacak başvurularda Yönetmeliğin 31. maddesinin (e) bendinde belirtilen “e-Kurucu, yönetici ve varsa temsilcilerine ait güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu”, başvuru sırasında istenilen belgeler arasından çıkartılmıştır.
9- Özel güvenlik görevlilerinin gece görevinde, spor müsabakalarında, konser ve sahne gösterilerinde giydikleri örneği Yönetmeliğin Ek-4/A ve Ek-4/B ekinde yer alan “Reflektif Yelek” ve “Özel Güvenlik Yeleği” değiştirilmiştir. (Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)