DUYURU 2022/63
KİMLİK BİLDİRME YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
(Kimlik Bildirme Kanunun Uygulanması İle İlgili Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih ve Sayı: 17.06.2022/31869)
1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununa göre,
• Her türlü özel ve resmi konaklama, dinlenme, bakım ve tedavi işyerlerinde,
• Her türlü ticaret ve sanat amacı güden işyerlerinde,
sürekli veya geçici olarak çalıştırılanların kimlikleri ekte örneği bulunan “ÇALIŞANLARA AİT KİMLİK BİLDİRME BELGESİ (FORM-2) aracılığıyla ya da elektronik ortamda kolluk kuvvetlerine bildirilmek zorundadır.
Çalışanlara ait kimlik bildirim uygulamasıyla, çalışanların işe başlama ve işten ayrılış bildirimleri yapılmaktadır. Her türlü özel ve resmi konaklama, dinlenme, bakım ve tedavi işyerlerinde 24 saat içerisinde,; bu tesisler dışındaki her türlü ticaret ve sanat amacı güden işyerlerinde 72 saat içerisinde kimlik bildiriminin yapılması zorunludur.
Genel esasları yukarıda açıklandığı biçimde gerçekleştirilen kimlik bildirimi işlemleri, Kimlik Bildirme Kanunun Uygulanması İle İlgili Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara göre yürütülmektedir.
Yönetmeliğin bazı hükümleri, 17.06.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile değiştirilmiş ve sözkonusu değişiklikler aynı tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelikte yapılan değişiklikler şöyledir;
• Her türlü özel ve resmi konaklama, dinlenme işyerlerinde kimlik bildirimlerinden sorumlu olan işleticinin “her an ulaşılabilir” olması gerektiğine dair hüküm eklenmiştir.
• Kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak elektronik ortamda kimlik bildirimi yapıldığı durumlarda ayrıca muhtar onayı aranmayacaktır. Elektronik ortamda yapılan kimlik bildirimleri köy veya mahalle muhtarı onayı aranmaksızın tek başına yeterli sayılacaktır.
• Elektronik ortamda bildirimde bulunmak isteyen işyerlerinin sahibi veya kanuni temsilcisi veya kiracısı tarafından sorumlu işleticilerinin kimlikleri örneğine uygun şekilde en yakın kolluk birimine bildirilir. Sorumlu işleticinin değişmesi halinde değişikliğin yirmi dört saat içerisinde aynı şekilde bildirilmesi zorunludur.
• İşleticiler, kendilerine kimlik bildirimi konusundaki görev ve yükümlülükleri, kendi sorumlulukları altında yöneticilerine devredebilirler. Bu durumda işletici ve yönetici müştereken sorumlu olurlar.
• 1774 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde sayılan özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri ve işletmeler tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorundadırlar.
İdari para cezaları
2022 yılı içerisinde çalışanların işe başlayış ve ayrılışları ile ilgili kolluk kuvvetlerine yapılacak kimlik bildirim yükümlülüklerinin;
– Her türlü özel ve resmi konaklama, dinlenme, bakım ve tedavi işyerlerince 24 saatlik süre içerisinde yerine getirilmemesi halinde, her bir çalışan başına 1.171,00 TL, (1774/15. madde uyarınca)
-Bu tesisler dışındaki her türlü ticaret ve sanat amacı güden işyerlerince 72 saatlik süre içerisinde yerine getirilmemesi halinde, her bir çalışan başına 76, 00 TL (1774/17. Madde uyarınca)
İdari para cezası uygulanacağından, kolluk kuvvetlerine yapılacak bildirimlerin süresi içinde yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Sosyal güvenlik uygulamaları
Çalışanların işe başlama ve işten ayrılışlarına yönelik kolluk kuvvetlerine yapılan bildirimler Sosyal Güvenlik Kurumuna da intikal ettirilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunca kolluk kuvvetlerine yapılan bildirimler ile Kuruma verilen işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri karşılaştırılmakta ve kayıt dışı sigortalı çalıştırıldığının anlaşılması halinde işverenleri aleyhine idari para cezası uygulanmaktadır.
2017/19 sayılı SGK Genelgesine göre kimlik bildirim formlarının onaylandığı tarih ile yasal süresi içinde Kuruma verilen işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerindeki işe başlama/işten ayrılış tarihi arasında 10 gün veya daha az bir sürenin bulunması halinde, Kuruma verilmiş işe giriş bildirgesi ile işten ayrılış bildirgesindeki işe giriş tarihinin/işten ayrılış tarihinin doğru olduğu kabul edilmektedir.
Buna karşın kimlik bildirim formlarının onaylandığı tarih ile yasal süresi içinde Kuruma verilen işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerindeki işe başlama/işten ayrılış tarihi arasında 10 günden daha fazla bir sürenin bulunması halinde kimlik bildirim formunun onaylandığı tarih, işe giriş tarihi/işten ayrılış tarihi olarak kabul edilmektedir.
Bu bakımdan, kolluk kuvvetlerine yapılacak kimlik bildirim işlemlerinin onaylandığı tarih ile SGK’ya süresi içinde verilecek işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerindeki işe giriş ve işten ayrılış tarihleri arasında 10 günden fazla bir sürenin bulunmamasına dikkat edilmesi, sonradan yüksek miktarlarda idari para cezalarıyla karşılaşılmasının önüne geçecektir.(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)