DUYURU 2022/62
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ MUAFİYETİNE İLİŞKİN DANIŞTAY’IN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
(Endüstriyel Taşımacılık Ve Terminal Çekici Operatörlüğü Meslekleri Hakkında Karar)
09.04.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2021/1 Sıra Sayılı Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ gereğince “Endüstriyel Taşımacı” (Seviye 3) ve “Terminal Çekici Operatörü” (Seviye 3) mesleğinde belge zorunluluğu getirilmiştir. Buna göre söz konusu iki meslekte 09.04.2022 tarihinden itibaren Meslekî Yeterlilik Belgesine sahip olmayan veya muafiyet niteliğinde belge sahibi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) uygulamalarında muafiyet niteliğinde sayılan yeterlilikler yapılan işe uygun bir bölümde/alanda düzenlenmiş olmak kaydıyla diploma ve ustalık belgeleridir. Bu yeterlilik türleri haricinde kalfalık belgesi, sürücü belgeleri ya da mesleki eğitim belgeleri muafiyet belgesi niteliğinde değildir.
Endüstriyel Taşımacı ve Terminal Çekici Operatörlüğü mesleği açısından MYK tarafından belirlenmiş muafiyet belgeleri “Ulaştırma Hizmetleri Alanı Lojistik Dalı, Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı İş Makineleri Dalında” alınan diplomalar ve ustalık belgeleri olarak sıralanmıştır. Kalfalık belgesi veya iş makineleri eğitim kurslarından alınan belgelerin ise muafiyet sağlamadığı belirtilmiştir.
Ancak muafiyet belgelerine yönelik Danıştay 10. Dairesi’nde görülen davada (Esas No: 2021/6562) mesleki yeterlilik belgesi aranmayacak kişiler arasında, iş makineleri eğitim kurslarında eğitim görüp iş makinesi kullanma yetki belgesi edinen kişilerin sayılmamasının eksik düzenleme oluşturduğu sonucuna varılmıştır.
Danıştay’ın almış olduğu kararın esaslı noktası 01.01.2022 tarihine kadar iş makinesi kurslarında eğitim görüp iş makinesi kullanma yetkisi alanların kazanılmış haklarının korunmasıyla ilgilidir.
“İş makineleri sürücülerine eğitim vermek üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak açılan kursların 5580 sayılı Kanun’a tabi özel eğitim kurumlarından olduğu, bahse konu kurslarda eğitim aldıktan sonra yapılan teori ve uygulama sınavlarında başarılı olan kişilere iş makinesi kullanma yetki belgesi verildiği, bu belgelerin 5580 sayılı Kanun’un 6. maddesinin 6. fıkrasında işaret edilen belge mahiyetinde olduğu, anılan fıkrada kurs bitirme belgesine sahip olanlardan herhangi bir istisna öngörülmeksizin başkaca bir meslek belgesi aranmayacağı belirtilmiş iken, 7256 sayılı Kanun’un 38. maddesiyle, Mesleki Yeterlilik Kurumunca mesleki yeterlilik belgesi verilen meslekler hariç tutulmak suretiyle söz konusu meslekler yönünden Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumlarında eğitim verilmesi uygulamasının 01/01/2022 tarihi itibarıyla sonlandırıldığı; ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen bu programları 01/01/2022 tarihine kadar başarıyla tamamlayarak kurs bitirme belgesi alanların kazanılmış haklarının Kanun’a eklenen Geçici 7. madde hükmü ile saklı tutulduğu anlaşılmaktadır.
Bu nedenle, iş makineleri sürücülerine eğitim vermek üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak açılan kurslarda verilen eğitim neticesinde icra edilen sınavlarda başarılı olup 01/01/2022 tarihinden önce iş makinesi kullanma yetki belgesini (kurs bitirme belgesini) edinen kişiler için, belgenin kapsamına göre çalışacağı işlerde başkaca bir meslek belgesi aranmaması gerekmektedir.”
Danıştay 10. Dairesi tarafından muafiyet belgeleri arasındaki eksik düzenleme nedeniyle vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararına ilişkin hukuki süreç devam etmektedir.
Ancak yürütme durdurma kararının mevcut uygulamalara yansıması şöyledir;
• Endüstriyel Taşımacı ve Terminal Çekici Operatörlüğü’nde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu devam etmektedir,
• Bu mesleklerde sınav ve belgelendirme faaliyetlerinde aksama ve durdurma bulunmamaktadır,
• Danıştay Kararı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) işleyişini düzenleyen 5544 Sayılı Kanun’a yönelik olmadığından, halen MYK açısından sadece ustalık ve diploma belgeleri muafiyet belgesi niteliğindedir,
• Hukuki süreç sonlandırılana kadar mevcut şartlar devam etmekle birlikte olası bir denetimde MYK belge zorunluluğuna aykırılık halinde idari yaptırım uygulanma riski bulunmaktadır.(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)