DUYURU 2022/47
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PERSONELİNİN KULLANIMINA AÇILAN YURTDIŞI YOKLAMA UYGULAMASI
(Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 30.03.2022 ve E-40552758 Sayılı Genel Yazısı)
Sosyal Güvenlik Kurumu, borçlandıkları yurt dışı süreleri dikkate alınarak malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlananların aylık alma şartlarının devam edip etmediği hususunun kontrol edilmesi için Kurum personelinin kullanımına açık bir yeni uygulama devreye almıştır.
3201 Sayılı Kanun gereği borçlanılan yurt dışı sürelerine göre bağlanan aylıklar, yurt dışında kısa süreli çalışmaya tabi işler hariç olmak üzere, yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmaya, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya başlanılan tarihten itibaren kesilmektedir. Bu durumun kontrolü Emniyet Genel Müdürlüğünden her yıl alınmakta olan yurt dışına çıkış ve yurda giriş kayıtları dikkate alınarak Kurumca araştırılmaktadır.
Malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlanıp altı aydan daha uzun süre yurt dışında bulunan sigortalılar, yurt dışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını, altı aylık sürenin dolduğu tarihten itibaren üç ay içinde “3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi”ni Kurumun söz konusu aylık dosyasının bulunduğu ilgili ünitesine ibraz etmek zorundadırlar.
Belge teslim süreci artık Kurum tarafından elektronik ortama kaydedilecektir. Buna göre malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlanmış olanlardan altı aydan daha uzun süre yurt dışında bulunduğu tespit edilen aylık sahiplerinin ibraz edecekleri 3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi’nin geliş tarihinin işleneceği “Yurtdışı Yoklama ” programı 25/03/2022 tarihinde Kurum personelinin kullanımına açılmıştır.(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)