DUYURU 2022/36
ÇAĞRI MERKEZİ FAALİYETİNDE BULUNAN İŞYERLERİ VE TOPTAN VEYA PERAKENDE TİCARET YAPAN MARKET VE SÜPERMARKETLERDE İŞKUR PROGRAMLARININ DÜZENLENMEYECEĞİ HAKKINDA
(07.03.2022 Tarih ve E-93417974 Sayılı Türkiye İş Kurumu İç Yazısı)
08/12/2021 tarihinde gönderilen iç talimat gereği çağrı merkezi faaliyetinde bulunan işyerleri ve toptan veya perakende ticaret yapan market ve süpermarketler ile kurs ve/veya program düzenlenmemesi gerektiği belirtilmiştir.
Ayrıca işyeri faaliyet kodu farklı sektörlerde olmakla birlikte, belirtilen kapsamda faaliyette bulunan işyerleri ile de kurs ve/veya program düzenlenmemesi gerektiği belirtilmiştir.
Ancak gelinen aşamada ilgili talimatın değerlendirilmesine ilişkin olarak İŞKUR Müdürlükleri nezdinde tereddüt yaşandığı görülmüştür.
Yaşanan tereddütlerin giderilmesi amacıyla 07.03.2022 tarihinde ikinci bir iç talimat yayınlanarak açıklama yapılmıştır.
İlgili talimat gereğince yapılan açıklamalar şöyledir,
• Genel kural olarak, İŞKUR birimlerince kurs veya program düzenlenip düzenlenmeyeceği hususuna karar verilirken kullanılacak kontenjana esas alınacak çalışan sayısının belirlendiği işyerlerinin faaliyet alanına ve mesleğe bakılarak değerlendirme yapılacaktır.
• Bu çerçevede ticareti yapılan ürün veya hizmete bakılmaksızın toptan veya perakende ticaret yapan işyerleri ile çağrı merkezi faaliyetinde bulunan işyerleri ile hiçbir şekilde kurs veya program düzenlenmeyecektir.
• Bunun yanı sıra kurs veya program düzenlenecek işyerinin faaliyet alanının toptan veya perakende ticaret veya çağrı merkezi faaliyeti dışında bir alan olması durumunda ise kurs veya program düzenlenecek mesleğe göre değerlendirme yapılarak karar verilecektir.
Bu çerçevede; satış temsilcisi, reyon görevlisi, kasiyer, perakende satış elemanı (tezgâhtar), perakende satış elemanı (gıda), market elemanı gibi toptan ve perakende ticaret sektörüne yönelik meslekler ile çağrı karşılama personeli, çağrı merkezi elemanı, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, çağrı merkezi müşteri temsilcisi (banka), çağrı merkezi takım lideri, çağrı merkezi yöneticisi gibi çağrı merkezi faaliyetlerine yönelik mesleklerde kurs veya program düzenlenemeyecektir.
Örnek: Malatya’da biri “gıda ürünlerinin imalatı” diğeri ise “gıda ürünlerinin ticareti” olan iki ayrı SGK işyeri bulunan işveren ile “gıda ürünlerinin ticareti” işi yapılan işyeri ile hiçbir şekilde kurs veya program düzenlenmeyecek olup “gıda ürünlerinin imalatı” işi yapılan işyeri ile bu işyerinden bildirilen çalışan sayısı esas alınarak toptan ve perakende ticaret sektörüne yönelik olmayan mesleklerde kurs veya program düzenlenebilecektir.
Örnek: İzmir’de “hastane hizmetleri” alanında faaliyette bulunan işyeri ile bu hastanenin çağrı merkezinde çalıştırılacak olan çağrı merkezi müşteri temsilcisi mesleği ile çağrı merkezi faaliyetlerine yönelik diğer mesleklerde kurs veya program düzenlenemeyecek; ancak bunlar dışında kalan mesleklerde program düzenlenebilecektir.
Bu minvalde alınan kurs veya program taleplerine ilişkin olarak hem ilgili işyerinin faaliyet alanına hem de kurs veya program düzenlenmek istenilen mesleğe göre değerlendirme yapılarak her iki şartın da sağlanması koşuluyla karar verilmesi sağlanacaktır. (Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)