DUYURU 2022/34
SAĞLIK UYGULAMASI BULUNAN TÜM SÖZLEŞMELİ ÜLKELERİN YUPASS’A ENTEGRASYONU
(25.02.2022 Tarih ve E-40552758 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Yazısı)
Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalıların haklarına daha kolay erişmesini sağlamak üzere Kurum içerisinde kullanılacak elektronik sistemlerin geliştirilmesine yönelik girişimlerini sürdürmektedir.
Bu girişimlerden biri de Yurtdışı Provizyon, Aktivasyon ve Sağlık Sistemi (YUPASS) uygulamasıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada, tüm sözleşmeli ülkeleri kapsayacak şekilde YUPASS’ın yeniden tasarlanarak güncellendiği ve 1 Mart 2022 tarihi itibariyle kullanıma açıldığı belirtilmiştir.
Bu sistem Kurum personeli tarafından tescil ve hak sahipliği kaydı için kullanılmaya devam edecektir.
Ancak sistem güncellense dahi mevcut YUPASS programında tescil ve hak sahiplik kaydı bulunan Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda ve Çekya adına sağlık yardımlarından yararlananların bu kayıtları yeni programa aktarılmış olup bu kişiler için yeni bir tescil ve hak sahiplik kaydı açılmayacaktır.
Tescil ve hak sahiplik işlemleri mevcut sicil numarası üzerinden yapılmaya devam edilecektir.
1 Mart 2022 tarihi itibariyle sağlık uygulaması bulunan tüm sözleşmeli ülkelerin sigorta kurumları adına sağlık yardım hakkı elde etmiş kişiler, sağlık hizmet sunucularına başvurularında YUPASS numarasıyla birlikte ibraz edecekleri resimli kimlik belgesi veya pasaportlarıyla SPAS (Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) üzerinden provizyon alarak sağlık hizmetlerinden yararlanacaktır.
Konuya ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Kurumu personeli tarafından yapılması gereken iş ve işlemler aşağıda açıklanmıştır:
• Sağlık uygulaması bulunan tüm sözleşmeli ülkelerin sigorta kurumları adına Kurum aracılığıyla sağlık yardımlarından halihazırda yararlanan ve yararlanmaya devam edecek kişilerin tescil ve hak sahiplilik işlemleri YUPASS’ta yapılacaktır. Tescil aşamasında sistem tarafından üretilen YUPASS numarası sigortalı ile aile bireylerine bildirilecek ve bundan sonra sağlık yardımlarından YUPASS numaraları ile resimli kimlik belgesi veya pasaport ibraz ederek yararlanacakları yönünde bilgi verilecektir.
• K.K.T.C., Lüksemburg, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Macaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Romanya ve Kuzey Makedonya adına Kurum aracılığıyla sağlık yardımlarından yararlanma hakkına sahip kişilere “Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Acil Haller Kapsamında Sağlık Yardım Belgesi” ve “Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Sağlık Yardım Belgesi” düzenlenmeyeceği gibi hali hazırda düzenlenmiş olan mevcut belgelere göre sağlık yardımı verilmeyeceği ve YUPASS numarası almaları yönünde ilgililer sağlık hizmet sunucularınca sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezlerine (SGİM/SGM) yönlendirilecektir.
• K.K.T.C., Lüksemburg, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Macaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Romanya ve Kuzey Makedonya adına Kurum aracılığıyla sağlık yardımlarından yararlanma hakkına sahip kişiler, farklı bir üniteye yönlendirilmeksizin tescil ve hak sahiplilik işlemleri müracaat edilen SGİM/SGM’lerce yapılacak, hesaplaşma ve diğer işlemler ise mevcut durumda olduğu gibi “Yurtdışı İşlemleri Servisi” bulunan SGİM/SGM’lerce yapılmaya devam edecektir.
• Sigortalılar tarafından ibraz edilen formülerin, ait olduğu ülke hak sahiplik ekranlarına kaydedilmesinde gereken özen gösterilecektir.
• Tescil işlemini yapan SGİM/SGM’ler sicil numarası ile ilgili sağlık yardım formülerini dosyasına konulmak üzere en kısa sürede illerindeki “Yurtdışı İşlemleri Servisi” bulunan SGİM/SGM’ye gönderecektir.
• 25.02.2022 tarihinden önce K.K.T.C., Lüksemburg, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Macaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Romanya ve Kuzey Makedonya adına sağlık yardımlarından yararlanan kişilerin sağlık hizmet sunucularınca oluşturulmuş ve sağlık sosyal güvenlik merkezlerince incelemesi tamamlanmış olan faturaların tamamı, manuel olarak “Yurtdışı İşlemleri Servisi” tarafından ilgili formülere aktarılarak 15.07.2022 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.
Diğer taraftan;
• Lüksemburg TR/L 3 formüleri, Romanya R/TR 3 formüleri Ülkemizde turistik amaçlı bulunan, geçici görevli veya tedavi amaçlı gönderilenler için,
• Avusturya A/TR 3, Hırvatistan HR/TR 3 formüleri ile Kuzey Makedonya РМ/ТР 4- RM/TR 4 formüleri ise ülkemizde turistik amaçlı bulunan veya geçici görevli gönderilenler için,
düzenlenen formülerlerdir.
Ülkemizde turistik amaçlı bulunanlara ilgili formüler ile sağlık hizmet sunucularında sadece acil hal durumunda acil servislerden sağlık hizmeti verildiğinden, bu ülkelerden Ülkemize geçici görevli veya tedavi amaçlı gönderilenler için aşağıda belirtilen formüler rumuzu üretilmiştir.
5 ülke adına sağlık yardımlarından yararlanacak olanlar için aşağıda belirtilen formüler rumuzları kullanılmak suretiyle “Geçici Bulunma Hak Sahiplik” ekranına kayıt işlemi yapılacaktır.
• Lüksemburg: TR/L 3 formüleri turistik amaçlı bulunanlar için düzenlenmiş ise TR/L 3 rumuzu, geçici görevli gönderilenler için düzenlenmiş ise TR/L 3-G rumuzu, tedavi amaçlı gönderilenler için düzenlenmiş ise TR/L 3- A rumuzu.
• Romanya: R/TR 3 formüleri turistik amaçlı bulunanlar için düzenlenmiş ise R/TR 3 rumuzu, geçici görevli gönderilenler için düzenlenmiş ise R/TR 3-G rumuzu, tedavi amaçlı gönderilenler için düzenlenmiş ise R/TR 3-A rumuzu.
• Avusturya: A/TR 3 formüleri turistik amaçlı bulunanlar için düzenlenmiş ise A/TR 3 rumuzu, geçici görevli gönderilenler için düzenlenmiş ise A/TR 3-B rumuzu.
• Hırvatistan: HR/TR 3 formüleri turistik amaçlı bulunanlar için düzenlenmiş ise HR/TR 3 rumuzu, geçici görevli gönderilenler için düzenlenmiş ise HR/TR 3-G rumuzu.
• Kuzey Makedonya: РМ/ТР 4- RM/TR 4 formüleri turistik amaçlı bulunanlar için düzenlenmiş ise РМ/ТР 4- RM/TR 4 rumuzu, geçici görevli gönderilenler için düzenlenmiş ise РМ/ТР 4- RM/TR 4-G rumuzu. (Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)