SİRKÜLER 2022/10
GELİR VE DAMGA VERGİ İSTİSNASINA İLİŞKİN TORBA KANUN HÜKÜMLERİ
22.12.2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan görüşme sonucunda ücretlerde sağlanacak gelir ve damga vergisi istisnasını içeren kanun teklifi kabul edilerek kanunlaşmıştır.
Henüz Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmeyen torba kanun düzenlemeleri, ücretlendirme işlemlerini aşağıdaki cetvelde verilen 3 önemli konuda etkilemektedir. (Kanun cetvelinde yer alan düzenlemelerin detaylarına sirkülerimizin içindekiler bölümünden erişim sağlayabilirsiniz.)
DANIŞMAN NOTU: Ücret ve ücretlendirme sistemlerinde torba kanun çerçevesinde yapılacak değişiklikler için bu düzenlemelerin örneklerle detaylandırılacağı ikincil mevzuatın (tebliğin) yayınlanması beklenmelidir. İkinci vergi diliminde istisnasının ne şekilde uygulanacağı, istisnanın günlük/aylık esasında uygulanması, teşviklerin durumu gibi şu aşamada tereddütlü olan konuların ikincil mevzuatla açığa kavuşturulması, sistem değişikliklerinin en doğru biçimde yönetilmesine imkan
sağlayacaktır.
DANIŞMAN NOTU: İkincil mevzuatın yayınlanmasını takiben en sağlıklı veri aktarımı için danışma, eğitim ve araştırma birimimiz tarafından gerekli dokumanlar ve yönlendirici bilgilendirmeler sizlerle paylaşılacaktır.
GELİR VE DAMGA VERGİ İSTİSNASINA İLİŞKİN TORBA KANUN HÜKÜMLERİ
Değerli İnsan Kaynakları Yöneticileri ve Profesyonelleri,
22.12.2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan görüşme sonucunda ücretlerde sağlanacak gelir ve damga vergisi istisnasını içeren kanun teklifi kabul edilerek kanunlaşmıştır. Henüz Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmeyen torba kanun düzenlemeleri, ücretlendirme işlemlerini aşağıda sıralandığı üzere 3 önemli başlıkta etkilemektedir.
1. Asgari Ücretin SGK Maliyeti Düşüldükten Sonra Kalan Tutarına İsabet Eden Ücretlerin Gelir Vergisinden İstisna Edilmesi
Yürürlük: 01.01.2022
Gerekçe
İlgili ayda geçerli olan brüt asgari ücretten işçi Sosyal Güvenlik Kurumu primi ile işsizlik sigortası priminin düşüldükten sonra kalan kısmının gelir vergisinden istisna edilmesi ve ücret gelirinin asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden gelir vergisi alınmaması amaçlanmıştır.
Kanun Metni
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesinde sayılan ücret istisnalarına 18 nolu aşağıdaki bent eklenmiştir;
18. Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.).
Danışman Notu: Ücretlerde uygulanacak gelir vergisi istisnasının detayları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından çıkarılacak ikincil mevzuatla açıklığa kavuşturulacaktır.
2. Asgari Geçim İndiriminin Yürürlükten Kaldırılması
Yürürlük: 01.01.2022
Gerekçe
Gelir ve damga vergisi istisnası nedeniyle uygulama alanı kalmayan asgari geçim indirimi uygulamasının yürürlükten kaldırılması sağlanmıştır.
Kanun Metni
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun asgari geçim indirimini düzenleyen 32. Maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
3. Aylık Brüt Asgari Ücrete İsabet Eden Kısım İçin Damga Vergisi İstisnası Sağlanması
Yürürlük: 01.01.2022
Gerekçe
Hizmet erbabına ödenen ücretlerin aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden damga vergisi alınmaması öngörülmüştür.
Kanun Metni:
1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun “IV- Ticari ve medeni işlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünün (34) numaralı fıkrasında yer alan “ücretlere ilişkin kağıtlar” ibaresinden sonra gelmek üzere (Bu maddenin birinci fıkrasının 18 numaralı bendinde düzenlenen ücretlerde istisna, aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısım için uygulanır) şeklinde parantez içi hüküm eklenmiştir.(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)