DUYURU 2021/120
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARINDA YAPILAN
DÜZENLEMELER
(Cumhurbaşkanı Kararı No: 4191, Resmi Gazete Tarih: 29.06.2021, Sayı: 31526)
Bölgesel ve ihtiyaca bağlı yatırımların desteklenmesi, coğrafi gelişmişlik farklılıklarının
azaltılması, öncelikli ve stratejik alanlarda yatırım maliyetlerinin azaltılması amacıyla
sağlanan desteklerden biri Yatırımlarda Devlet Yardımlarıdır.
Uygulama detayları 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararla
belirlenen bu destek sisteminde yatırım teşvik belgesine göre KDV, Gümrük, vergi
indirimi, sigorta prim işveren hissesi desteğinden yer tahsisi gibi birçok destek
sağlanmaktadır. (Detaylı bilgi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yatırım uzmanından
destek alınması mümkündür.)
Zaman içerisinde değişen ihtiyaçlara göre yatırım desteklerini kapsamı ve bölgesel
yatırım türleri değiştirilmektedir. 26.06.2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 4191
Sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yatırımlarda devlet yardımlarına bu anlamda yapılan
düzenlemeler aşağıda sunulmuştur.
• Sabit Yatırım Tutarları (01.01.2022 Tarihinden İtibaren Geçerli Olmak Üzere)
Yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının
bölgelere göre belirlenen tutarlarda olması gerekmektedir. Söz konusu tutarlar, yeni
düzenlemeyle arttırılarak şöyle uygulanacaktır;
Yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının; 1
inci ve 2 nci bölgelerde 3 milyon Türk Lirası, 3 üncü, 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı bölgelerde ise
1 milyon 500 bin Türk Lirası olması gerekir.
Finansal kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlarda finansal kiralamaya konu makine ve
teçhizata ait toplam tutarın, her bir finansal kiralama şirketi için 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4
üncü bölgelerde asgari 750 bin Türk Lirası, 5 inci ve 6 ncı bölgelerde ise asgari 500 bin
Türk Lirası olması gerekir.
Teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilen maddi olmayan duran varlıkların (marka, lisans, know-how vb.) oranı, teşvik belgesinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının %25 ini aşamaz.
• Savunma Sanayine İlişkin Stratejik Yatırımlarda İstisna
Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan alınacak proje onayıyla gerçekleştirilecek savunma sanayine yönelik yatırımlarda, yatırım konusu ürünle ilgili olarak son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının 50 milyon dolarının üzerinde olması ve yatırım konusu ürünle ilgili yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması şartları aranmayacaktır.
• Gümrük Vergisi İstisnaları
Gümrük vergisi istisnasında yapılan düzenlemeler şöyledir;
Makine ve teçhizat bedelinin yüzde beşine kadar yedek parça ve duyurumuzun sonunda yer alan makine ve teçhizat gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilerek sabit yatırım tutarına dahil edilebilecektir.
Baskı, basım, matbaa, tekstil, hazır giyim, konfeksiyon ve çimento imalatı yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış veya yenileştirilmiş makine ve teçhizat temin edilemeyecek. Duyurumuzun ekinde belirtilen makine ve teçhizat kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak teşvik belgesi kapsamında temin edilemeyecektir.
• Faiz veya Kâr Payı Desteği
Yeni düzenleme çerçevesinde faiz ve kar payı desteğinde yapılan düzenlemeler şöyledir; Faiz veya kâr payı desteği sınırı, stratejik yatırımlarda 50 milyon TL’den 75 milyon TL’ye çıkarılmıştır. Yatırım tutarına olan oran sınırı ise %10’a yükseltilmiştir.
• Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
29.06.2021 tarihi ve sonrasında başvurulan yatırım teşvik belgeleri için destek süresinin arttırılmasına imkan sağlamak amacıyla yeni bir düzenleme yapılmıştır.
Söz konusu düzenlemeye göre; destek uygulamasının bitimini müteakip yatırımcıların Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ederek talep etmeleri halinde sigorta primi işveren hissesi desteği uygulaması süresince işyerinden bu destek kapsamında muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde Sosyal Güvenlik Kurumuna her ay bildirilen kadın ve/veya genç (18-25 yaş) sigortalılardan çalışma süreleri 1 yılı aşanların sayısı hesaplanacaktır.
Teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın belgede belirtilen ilave istihdam sayısını geçmemek üzere, hesaplanan sayıda kadın ve/veya genç sigortalı için teşvik belgesinde belirtilen sürelere her bir yıl için 1 ay ilave edilerek uygulanacaktır.
Bu düzenleme kapsamında sağlanan destek tutarı, SGK prim desteği kapsamında belirtilen orana karşılık gelen azami destek tutarının hesaplanmasında dikkate alınacaktır.
Son olarak bu düzenleme, 29.06.2021 tarihi ve sonrasında yapılan yatırım teşvik belgesi müracaatlarına uygulanacaktır.
• Öncelikli Yatırım Konuları Bölgesel desteklerden faydalanacak öncelikli yatırım konuları arasına Bakanlık tarafından ilan edilecek uluslararası teknik standartları karşılayan ve asgari 5,000 m2 beyaz alan şartını sağlayan veri merkezleri de dahil edilmiştir.
• Alt Bölge Desteğinden Yararlanacak Yatırımlar
OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre İstanbul hariç olmak üzere orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerden aşağıda belirtilen ürünlerin üretimine yönelik yatırımların desteklerden yararlanma şartlarını düzenleyen madde değiştirilmiştir.
Değiştirilen maddeye göre; OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerden aşağıda belirtilenlerin üretimine yönelik yatırımlar, İstanbul ili hariç olmak üzere 1 inci, 2 nci ve 3 üncü bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4 üncü bölgede uygulanan, 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde ise bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanır.
Ancak, İstanbul İlinde komple yeni yatırımlar hariç olmak üzere, bu düzenlemede belirtilen konularda gerçekleştirilecek, organize sanayi bölgeleri veya endüstri bölgelerinde asgari beş milyon TL tutarındaki yatırımlar ve organize sanayi bölgeleri veya endüstri bölgeleri dışındaki asgari on milyon TL tutarındaki yatırımlara 1 inci bölgedeki bölgesel destekler uygulanacaktır.
BÖLGE DESTEKLERİNDEN FAYDALANABİLECEK ORTA-YÜKSEK TEKNOLOJİLİ
YATIRIM KONULARI
• Diğer Düzenlemeler
Yatırım teşvikleri kapsamında belirli sektörler ve işlere verilen desteklere ilişkin geçici süreli yardımlarla ilgili yapılan düzenlemeler aşağıdaki şekildedir.
✓ 1 inci ve 2’nci bölgelerde hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunan işletmelere ait makine ve teçhizatın diğer bölgelere taşınması suretiyle verilen destek kapsamı 31/12/2020 tarihiyken, yapılan düzenlemeyle 31/12/2021 tarihine kadar yapılan başvurulara istinaden düzenlenecek olan yatırım teşvik belgeleri şeklinde değiştirilmiştir.
✓ Deprem, salgın gibi doğal ve biyolojik afet hallerinde yarım kalan veya tamamlanamayan yatırımlardan, 11/3/2020 tarihinden önce düzenlenen ve bu tarih itibariyle süresi devam eden yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımların tamamlanabilmesini teminen talep edilmesi halinde bir yıla kadar ilave süre verilebilmekteydi. Bu kararda belirtilen bir yıllık süre iki yıla çıkarılmıştır. Ancak bu değişiklik 09.05.2020 Tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
✓ EK-2A Sayılı ve “BÖLGESEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ” başlıklı tablosu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Bu tablo 01.01.2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)