DUYURU 2021/63
YURT DIŞINDAN POSTAYLA YAPILAN BORÇLANMA BAŞVURULARI
(31.03.2021 ve E-15591373 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Yazısı)
Yurt dışında geçen sürelerin borçlandırılabilmesi için “Yurt Dışı Süreleri Borçlanma Talep Dilekçesi” veya “Zorunlu Göç Kapsamında Gelenlerin Borçlanma Talep Dilekçesi”nin usulüne göre doldurulup imzalandıktan sonra aslının Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimine doğrudan verilmesi ya da posta yolu ile gönderilmesi gerekmektedir. Fotokopi, faks ya da elektronik postayla yapılan başvurulara istinaden borçlanma işlemi yapılmayacaktır. (Ayrıca, e-Devlet üzerinden yurt dışı borçlanma talebinde bulunanların, işlem yaptıkları tarih müracaat tarihi olarak alınacaktır.)
Borçlanma işlemlerinde, adi posta veya kargo yolu ile veya Kuruma doğrudan yapılan yazılı başvurularda talep dilekçesinin Kurumun evrak kayıtlarına intikal ettiği tarih esas alınmaktadır.
Yurt içinden ya da yurt dışından gönderilen taahhütlü, iadeli taahhütlü ve acele posta servisi ile yurt içinden PTT Alo Post veya PTT Kargo ile yapılan yurt dışı borçlanma taleplerinde ise dilekçenin postaya verildiği tarih, Kuruma intikal tarihi olarak kabul edilecektir.
Dünya Posta Birliği Mevzuatına göre taahhütlü gönderilerin barkod aralığı sadece RA ila RZ kodu (RR123456789DE gibi) ile Acele Posta Gönderisinin (APG) barkod aralığı ise sadece EA ila EZ kodu (ED123456789BE gibi) ile başlamaktadır. Yurt dışından RA ila RZ kodu ile gönderilen postaların taahhütlü gönderi, EA ila EZ kodu ile gönderilen postaların ise acele posta gönderisi olması sebebiyle bu kodlarla gönderilen postaların postaya veriliş tarihleri, Kuruma başvuru veya bildirim tarihi olarak kabul edilecektir.
Almanya posta idaresi bünyesinde yer alan DHL Kargo vasıtası ile bu ülkeden gönderilen postalarda, RA ila RZ ile EA ila EZ kodlarının bulunması halinde postaya veriliş tarihi başvuru tarihi olarak alınacaktır. Diğer ülkelerden DHL Kargo ile gönderilen postalarda ise söz konusu kodlar bulunsa dahi gönderinin Kurumun evrak kayıtlarına intikal ettiği tarih esas alınacaktır.
Yurt dışından RA ila RZ kodu ile gönderilen postaların taahhütlü gönderi, EA ila EZ kodu ile gönderilen postaların ise acele posta gönderisi olması sebebiyle bu kodlarla gönderilen postaların postaya veriliş tarihlerinin Kuruma başvuru veya bildirim tarihi olarak kabul edilmektedir.
Diğer yandan Kurumca talimatlandırılmamış olmasına rağmen gönderinin postaya veriliş tarihinin, zarf üzerinde bulunan kod aracılığıyla “PTT Gönderi Takip” sisteminden sorgulanarak belirlendiği anlaşılmıştır.
Bu nedenle, yurt dışından RA ila RZ ve EA ila EZ kodları ile gönderilen postaların postaya veriliş tarihinin, zarf üzerinde yer alan tarihin mi yoksa “PTT Gönderi Takip” sisteminden tespit edilen tarihin mi esas alınacağı hususunda tereddütler yaşandığı anlaşılmıştır.
Konu ile ilgili olarak Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi ile yapılan yazışma neticesinde, yurt dışından gönderilen yukarıdaki kodları taşıyan gönderilerde, zarfın üzerinde bulunan tarihin, postaya veriliş tarihi olarak alınması gerektiği anlaşılmıştır.
Buna göre, yurt dışı gönderilerinde “PTT Gönderi Takip” sisteminden sorgulama yapılmadan zarf üzerindeki tarihin esas alınarak işlem tesis edilecektir.
Diğer taraftan, yurt dışından yukarıdaki kodlarla gönderilen bazı başvurularda zarf üzerindeki postaya veriliş tarihi ile zarfın Kuruma intikal ettiği tarih arasında bir seneyi aşan süre bulunduğu gözlemlenmiştir. Konu ile ilgili sözleşmeli ülke sigorta kurumları aracılığı ile ilgili ülke posta kurumlarından alınan çeşitli yazılarda, gönderinin zarf üzerinde bulunan tarihte teslim alındığı ancak sebebi tam olarak tespit edilemeyen nedenlerden dolayı söz konusu gecikmelerin yaşandığı bilgisi alınmıştır. Bu nedenle, zarf üzerindeki postaya veriliş tarihi ile zarfın Kuruma intikal ettiği tarihi arasında uzun süre geçmiş taleplerde de gecikme sebebi araştırılmadan zarf üzerindeki tarih esas alınarak talepler sonuçlandırılacaktır.
(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)