İÇİNDEKİLER
1. Türkiye-Lüksemburg Sosyal Güvenlik Sözleşmesi
2. Şirket Ortağı Olan Veya Mesleğini Serbest Olarak İcra Eden Hekimler İle Tıpta Uzmanlık Mevzuatına Göre Uzman Olanların Sigortalılığı Ve İşsizlik Primi Hakkında
3. Geçici İstihdam Güvencesi (Fesih Yasağı) Ve Pandemi Ücretsiz İzin Süresinin 2 Aylık Süreyle Uzatılması
4. Türkiye – Kanada Sosyal Güvenlik Anlaşması
5. Toplu Hes Kodu Sorgulama Ekranı
6. İlave Asgari Geçim İndirimi Hakkında
7. İşletmelerde Mesleki Eğitimin 28 Eylül 2020 Tarihinde Başlaması
8. 7252 Kanun Teşvikinde Tanımlı Sigortalı Adına Nakdi Ücret Desteği Girişine İzin Verilmesi
9. Konaklama Tesislerinde Ve Toplu Taşımada Hes Kodu Zorunluluğu
1. TÜRKİYE-LÜKSEMBURG SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ
Türkiye Cumhuriyeti ile Lüksemburg Büyük Dükalığı arasında 20 Kasım 2003 tarihinde Lüksemburg’da imzalanan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi 27/10/2004 tarihli ve 25626 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve 1 Haziran 2006 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Sözleşmenin uygulanmasına yönelik detaylı açıklamalar 2020/37 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesinde yapılmıştır.
Sözleşmenin uygulanmasında kullanılmak üzere, İdari Anlaşmanın 2 nci maddesine istinaden Türkçe ve Fransızca olmak üzere iki dilde 16 adet “TR/L”rumuzlu formüler ihdas edilmiştir.
1. Bir İşin İcrası İçin Diğer Akit Tarafa Gönderilen Sigortalının Tabi Olacağı Mevzuat
Sözleşmenin 9 uncu maddesi gereğince, Kanunun 4/1-(a) bendi kapsamında sigortalı olarak çalışanlardan, işvereni tarafından bir işin icrası için Lüksemburg’a gönderilenler ile Kanunun 4/1-(b) bendi kapsamında bağımsız çalışanlardan faaliyetini geçici olarak Lüksemburg’ta gerçekleştirecekler, 12 ayı aşmamak üzere Türk mevzuatına tabi kalmaya devam edecektir.
Geçici görevlendirme talebi yapılırken çalışan veya işveren tarafından doldurulacak olan “Yurt Dışı Geçici Görev Talep Dilekçesi” ve ekinde görev yazısı, Lüksemburg’daki işveren ile yapılmış olan iş sözleşmesi, Lüksemburg’da çalışacağı iş yeri ve adres bilgilerinin Kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.
Kanunun 4/1-(a) ve 4/1-(b) bendi kapsamındaki sigortalıların Lüksemburg’taki çalışma süresinin 12 ayı aşması ve işverenin talep etmesi halinde, Lüksemburg yetkili makamının veya bu makam tarafından tayin edilen kurumun önceden onaylaması şartı ile 12 ay süre ile uzatılabilmektedir.
2. Bir İşin İcrası İçin Lüksemburg’tan Türkiye’ye Gönderilenler
Sözleşmenin 9 uncu maddesi gereği, Lüksemburg’tan geçici görevle Türkiye’ye 12 ayı aşmamak kaydıyla geçici olarak gönderilenler Lüksemburg mevzuatına tabi kalmaya devam etmektedir.
Bu şekilde Ülkemize gönderilen çalışanın Lüksemburg mevzuatına tabi kalmaya devam edebilmesi için, Lüksemburg yetkili kurumu tarafından azami 12 ayı aşmayacak şekilde düzenlenmiş olan … (Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)