İSG-KATİP UYGULAMASINDA YAPILAN GÜNCELLEMELER
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, İSG-KATİP uygulamasında yapılan güncellemelere ilişkin kamuoyu duyurusunu 26.07.2024 tarihinde yayımlamıştır.
Kamuoyu duyurusunda; OSGB’ler ile işyerleri arasında veya bireysel olarak yapılan İSG profesyoneli sözleşmelerinin ilgili işyerlerinin çalışan sayısında artış olduğunda mevzuatta belirtilen asgari görevlendirme süreleri dikkate alınarak güncellenmesi gerekmekte aksi durumda yeni sözleşme yapılmasına izin verilmediği ve bu kapsamda, sözleşme güncelleme işlemlerinin daha hızlı ve kolay yapılabilmesi için aşağıdaki işlemlerin devreye alındığı belirtilmiştir.
• Daha önce işyerleri için yapılan OTOMATİK GÜNCELLEME ONAYI uygulaması İSG profesyonelleri için de devreye alınmıştır. Bu geliştirme ile sözleşme kapsamında görev yapan İSG profesyonelinin güncelleme işlemlerine otomatik onay izni vermesi halinde izin verildikten sonra yapılacak güncelleme işlemlerinde tekrar onay alınmasına gerek olmayacaktır.
• Sözleşmenin tarafı olan ilgili işyerinin OTOMATİK GÜNCELLEME ONAYI VERMEMİŞ olması durumunda, OSGB’nin işverene ulaşamaması halinde mağdur olmasını önleyebilmek için yeni bir geliştirme yapılmıştır. Yeni düzenlemede, OSGB tarafından sistemden güncelleme kaydı oluşturulmuş ve işyerinin onayında bekliyorsa bu durumda, güncellenmek istenen yeni süre sözleşme kapsamında görev yapan İSG profesyonelinin çalışma süresinden düşürülmek kaydıyla OSGB’nin yeni sözleşme yapabilmesine izin verilecektir.
Örnek vermek gerekirse, bir OSGB’nin güncellenmesi gereken 30 tane sözleşmesi olması durumunda eğer bu sözleşmeler kapsamındaki tüm işyerleri OTOMATİK GÜNCELLEME ONAYI VERMİŞ ise bu durumda OSGB’nin sözleşmeleri güncellemek için işyerine ulaşmasına gerek olmadığından eskiden olduğu gibi 30 sözleşmenin tamamı güncellenmeden yeni sözleşme yapılamayacaktır.
Ancak, eğer bu 30 sözleşme kapsamındaki işyerlerinden örneğin 5 tanesi OTOMATİK GÜNCELLEME ONAYI VERMEMİŞ ise bu durumda OSGB kendi üzerine düşen yükümlülüğünü yerine getirmiş ise yani güncelleme talebini sistemden oluşturmuş ve işyerinin onayına göndermiş ise bu durumda OSGB’nin işyerine ulaşmak için zaman kaybetmesinin önüne geçilerek yeni sözleşme yapabilmesi sağlanmıştır.
Yukarıda belirtilen geliştirmelere ek olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gelen öneriler kapsamında değerlendirilen ve uygun görülen diğer yeni geliştirmeler aşağıda yer almaktadır:
• OSGB/ÇASMER ve Eğitim Kurumları tarafından istihdam edilen İSG profesyonellerinin sertifikalarının VİZE SON GEÇERLİLİK TARİHİ bilgisi sorumlu müdürler tarafından İSG PERSONEL SÖZLEŞMELERİ menüsünden takip edilebilmesi sağlanmıştır.
• OSGB/ÇASMER ve Eğitim Kurumları tarafından istihdam edilen İSG profesyonellerinin ad-soyadı bilgileri veri maskelemesi olmadan görüntülenebilmesi sağlanmıştır.