ILO’DAN ATIK TOPLAYICILAR İÇİN DESTEK
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi, Türkiye’nin yeşil ekonomi sektöründe atık yönetimi uygulamalarının kayıtlı hale getirilmesini ve kapsayıcılığını desteklemek için çalışma başlattı. Bu müdahaleler, toplantılar, teknik danışmanlık oturumları ve eğitimler dahil olmak üzere bir dizi faaliyetten oluşuyor.
Atık yönetiminde kamu sağlığının korunması, çevrenin korunması ve kaynak verimliliğinin artırılmasındaki rolü yadsınamaz. Kayıt dışı atık toplayıcılar, atıkların toplanması, ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesinde önemli bir rol oynamakta ve böylece yerel, ulusal ve uluslararası düzeylerde halk sağlığı, temizlik ve çevrenin korunması konusunda önemli katkılarda bulunmaktadır. Kayıt dışı ekonomide çalışan işçiler, örneğin atık yönetimi alanında çalışanlar, önemli katkılarına rağmen genellikle sosyal korumadan yoksundurlar ve resmi olarak tanınmamaktadırlar. Finansal hizmetlere veya kendilerini temsil eden herhangi bir kuruluşa erişimleri olmadan faaliyet gösterdikleri için çeşitli risklerle karşı karşıyadırlar ve kayıt dışılıktan kayıtlılığa geçiş yavaş ve zorlu bir süreçtir.
Kooperatifleri, kolektif temsili güçlendirmek, işleri ve gelirleri güvence altına almak ve temel hizmetlere ve sosyal korumaya erişimi kolaylaştırmak suretiyle, atık toplayıcılar da dahil olmak üzere işçilerin kayıtlı ekonomiye geçişini sağlayan bir araç olarak gören ILO Türkiye Ofisi, kayıt dışı ekonomideki işçiler ile ilgili paydaşlar arasındaki etkileşimi kolaylaştırdı.