DUYURU 2022/39
TÜRKİYE-KUZEY MAKEDONYA SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN 2022/06 SAYILI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENELGESİ
Türkiye Cumhuriyeti ile Makedonya Cumhuriyeti arasında 07.07.1998 tarihinde Üsküp’te imzalanan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi 01.07.2000 tarihinde, daha sonra yapılan ilave düzenlemeler ise 16.08.2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
(Makedonya Cumhuriyeti’nin ismi “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştiğinden ülke ismi Kuzey Makedonya olarak kullanılacaktır.)
Kuzey Makedonya ikili sosyal güvenlik sözleşmesinin uygulama alanına ilişkin detaylar, bütüncül bir bilgilendirme sağlamak adına 2022/06 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi’nde düzenlenmiştir.
İkili sosyal güvenlik sözleşmesinin uygulanması bakımından yetkili kurum;
• Türkiye için Sosyal Güvenlik Kurumu,
• Kuzey Makedonya için iş kazaları ve meslek hastalıkları dahil olmak üzere sağlık sigortası ve sağlığın korunması için Sağlık Sigorta Fonu, iş kazaları ve mesleki hastalıklar dahil olmak üzere emeklilik ve malullük sigortası için Kuzey Makedonya
Emeklilik ve Malullük Fonu, işsizlik ve çocuk ek ödemeleri için Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığıdır.
Sözleşmenin uygulanmasında kullanılmak üzere, TR/RМ-ТР/РМ ve PM/TP-RM/TR rumuzlarıyla Türkçe ve Makedonca olmak üzere 17 adet formüler ihdas edilmiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumunca düzenlenecek formülerlerin rumuzunda “TR/RМ-ТР/РМ”, Kuzey Makedonya yetkili kurumlarınca düzenlenecek olan formülerlerin rumuzunda ise “PM/TP-RM/TR” ibaresi yer alacaktır.
1. Bir İşin İcrası İçin Diğer Akit Tarafa Gönderilen Sigortalının Tabi Olacağı Mevzuat
Kanunun 4/1-(a) bendi kapsamında sigortalı olarak çalışanlardan, işvereni tarafından bir işin icrası için Kuzey Makedonya’ya gönderilenler ile 24 ayı aşmamak üzere, Kanunun 4/1-(b) bendi kapsamındaki bağımsız çalışanlardan faaliyetini geçici olarak Kuzey Makedonya’da gerçekleştirecek olanlar 12 ayı aşmamak üzere Türk mevzuatına tabi kalmaya devam edecektir.
Geçici görevlendirme talebi yapılırken çalışan veya işveren tarafından doldurulacak olan “Yurt Dışı Geçici Görev Talep Dilekçesi” ve ekinde görev yazısı, Kuzey Makedonya’daki işveren ile yapılmış olan iş sözleşmesi, Kuzey Makedonya’da çalışacağı iş yeri ve adres bilgilerinin Kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.
Başvuruya istinaden TR/RМ 1 – ТР/РМ 1 formüleri, Kanunun 4/1-(a) bendi kapsamındaki sigortalının iş yerinin kayıtlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü (SGİM) veya sosyal güvenlik merkezi (SGM) tarafından üç nüsha halinde düzenlenerek iki nüshası Kuzey Makedonya yetkili kurumuna verilmek üzere sigortalı veya işverene verilecek ve bir nüshası da dosyasında saklanacaktır.
Ayrıca, Kuzey Makedonya’daki geçici çalışmanın ilk 12 ayı veya 24 ayı için; sosyal güvenlik il müdürlüğü (SGİM) veya sosyal güvenlik merkezi (SGM) tarafından hazırlanan TR/RМ 1 – ТР/РМ 1 formülerinin bir örneğinin Kuzey Makedonya Sağlık Sigortası Fonuna ulaştırılması hususunda sigortalı veya işveren bilgilendirilecektir.
Kanunun 4/1-(a) bendi kapsamındaki sigortalının Kuzey Makedonya’daki görev süresinin toplamda 24 ayı aşması ve işverenin talep etmesi halinde, geçici görev süresi yetkili kurumların karşılıklı mutabakatı ile toplam 60 ayı geçmemek kaydı ile uzatılabilmektedir.
Ayrıca, Sözleşmenin 9 uncu maddesi gereğince yukarıda belirtilen duruma istisna teşkil eden hallerde de, Kuzey Makedonya yetkili kurumu ile mutabık kalınması durumunda, mevzuata tabi kalma süresi uzatılabilecektir.
Görev süresinin uzaması halinde çalışan veya işveren tarafından “Yurt Dışı Geçici Görev Talep Dilekçesi” ve ekinde görev yazısı, Kuzey Makedonya’daki işveren ile yapılmış olan iş sözleşmesi, Kuzey Makedonya’da çalışacağı iş yeri ve iş yeri adres bilgilerinin Kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.
2. Bir İşin İcrası İçin Kuzey Makedonya’dan Türkiye’ye Gönderilen Çalışanlar
Sözleşmenin 7 nci maddesinin birinci fıkrası gereğince; Kuzey Makedonya mevzuatına tabi işveren tarafından ülkemize geçici görevle gönderilenlerin 24 ayı aşmamak üzere Kuzey Makedonya mevzuatına tabi kalmaya devam edecektir.
Bu şekilde Ülkemize gönderilen çalışanın Kuzey Makedonya mevzuatına tabi kalmaya devam edebilmesi için Kuzey Makedonya yetkili kurumu tarafından düzenlenmiş olan
РМ/ТР1-RM/TR1 formülerinin Kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir. Kuruma intikal eden РМ/ТР 1- RM/TR 1 formüleri üzerinde herhangi bir onay işlemi yapılmayacaktır.
Kuzey Makedonya mevzuatına tabi çalışmakta iken geçici görevle Türkiye’ye işvereni tarafından geçici görevle gönderilenler görev süresinin toplamda 24 ayı aşması halinde Kurumun muvafakatinin alınması kaydıyla, Sözleşmenin 7 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına göre toplam da 60 ayı geçmemek kaydı ile Kuzey Makedonya mevzuatına tabi kalmaya devam edecektir.
Bu durumda olanlar hakkında görev süresi bitmeden önce, Kuzey Makedonya yetkili kurumunca Kurumun onayının alınması için gönderilecek РМ/ТР 1- RM/TR 1 formüleri SGK-Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığına gönderilecektir. (Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)