DUYURU 2021/79
CUMA GÜNÜ SONA EREN ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLİ TAKİP EDEN CUMARTESİ HAKKINDA
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Cuma gününe denk gelmesi sebebi ile tartışmalı bir alan oluşmuştur.
Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunu’nun 2/D maddesinde; “Bu kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır…” hükmü yer almaktadır.
Kanunun bu maddesinin düzenleniş amacı, kanunun yayınlandığı yıllarda (1981) cumartesi günleri saat 13’e kadar çalışma yapılmasıdır. Ancak günümüzde böyle bir kıstas bulunmadığından ilgili kanun hükmü yürürlükte gibi görünse de hükmün amacı değiştiğinden uygulama alanı bulmamaktadır. Dolayısıyla Cuma gününü takip eden cumartesi gününün genel tatil günü olarak kabulü mümkün değildir. Bugünün de normal ya da işyeri uygulamasında tanımlamam cumartesi günü olarak değerlendirilmesi gerekir.
Özetle her ne kadar yasa hükmünde “Ulusal Bayram ve genel tatil günleri Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır” hükmü bulunmakta ise de Yargıtay kararlarına göre; son günü Cumaya gelen tatil gününü takip eden Cumartesi gününün de genel tatil günü olarak kabul edilmesi mümkün olamayacaktır. Konu ile ilgili Yargıtay kararları da aşağıda sunulmuştur;
T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ E. 2017/16602 K. 2019/12497 T. 10.6.2019
“Cumartesi gününün akdi tatil olduğu anlaşıldığından, 2429 Sayılı Kanun kapsamında düşünülemez ve genel tatil olarak kabul edilemez. Bu nedenle, davacı tarafın Cumartesi gününe ilişkin genel tatil ücreti talebinin reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”
T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ E. 2017/21883 K. 2019/12127 T. 29.5.2019
“Yukarıdaki düzenlemeler ile taraf iddia ve savunmaları ve dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; Cumartesi gününün akdi tatil olduğu anlaşıldığından, 2429 Sayılı Kanun kapsamında düşünülemez ve genel tatil olarak kabul edilemez. Bu nedenle, davacı tarafın Cumartesi gününe ilişkin genel tatil ücreti talebinin reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”
T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ E. 2003/17723 K. 2003/17653 T. 23.10.2003
“Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunu’nun 2/D maddesinde; “Bu kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır…” hükmü yer almaktadır. Kanunun bu maddesinin düzenleniş amacı, Kanunun yayınlandığı tarihte Cumartesi günleri saat 13’e kadar çalışma yapılmasıdır. Yasa belirtilen maddesiyle bu süreyi de tatil gününün kapsamı içine almış olup, Cumartesi gününün genel tatil günü olarak kabulü mümkün değildir. Bugünün de normal Cumartesi günü olarak değerlendirilmesi gerekir.”
T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ E. 2003/7723 K. 2003/7653 T. 23.10.2003
“Davacı genel tatil günü olan cuma gününden sonraki cumartesi gününün de genel tatil günü olarak değerlendirilmesini talep etmektedir. Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2/D maddesinde; “Bu kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır..” hükmü yer almaktadır. Kanunun bu maddesinin düzenleniş amacı, kanunun yayınlandığı tarihte cumartesi günleri saat 13’e kadar çalışma yapılmasıdır. Yasa belirtilen maddesiyle bu süreyi de tatil gününün kapsamı içine almış olup, cumartesi gününün genel tatil günü olarak kabulü mümkün değildir. Bugününde normal cumartesi günü olarak değerlendirilmesi gerekir. “ (Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)